Răsturnare

E vorba de o răsturnare de concepție. Aș putea spune că este o adevărată revoluție în gândirea politică.
Există o mulțime de teorii cu privire la prăbușirea comunismului. Mă fac că nu observ că aceste teorii sunt pur … teoretice, întrucât nu poți aborda la modul serios tema prăbușirii a ceva ce n-a existat. Mă rog, să admitem că, prin comunism, teoreticienii aceia … teoretici se refereau la ceea ce, de fapt, nu putea fi definit. Că, asta era realitatea și d-aia s-a și prăbușit, că nu era nimic. Nu era nici cal, nici măgar, cum se zice. Nu era nici comunism, și nici nu fusese vreodată, nu mai era nici socialism, nu mai era nici măcar bolșevism, cum fusese la începuturi. Era ceva ce nu putea fi definit, sau nu se dorea a fi definit. Una se zicea și alta se făcea. De aia s-a prăbușit.
Ce am spus mai sus este tot … teorie. Eu am descoperit de-abia astăzi aspectul practic al prăbușirii. Eu cred că, în anii ’80, Dumnezeu a băgat criza aia ca să mă determine pe mine să mă mut de la Constanța la București. De ce? I s-a făcut milă de mine, văzându-mă cum veneam în fiecare lună la București, cu valizele goale, deșertam în ele tot ce era în frigiderul socrilor mei și căram la Constanța, ca să avem ce le da copiilor. Și … m-am mutat la București. Nu mai căram 250 de kilometri, ci numai trei stații de tramvai. Acolo, m-a văzut citind fascinat romanul “Șogun” dar și alte cărți despre Japonia. Văzând El că nu mi se dădea voie să plec din țară și n-aveam cum să ajung în Japonia pentru a-mi satisface curiozitatea, a pus de prăbușirea aia a comunismului. Și astfel, după câteva luni de la prăbușire, ajunsei eu în Japonia. Așa că, la mine să nu vină ăia cu teoriile lor, că nu ține! Eu știu de ce s-a prăbușit, doar că nu știu ce anume s-a prăbușit! Sunt curios dacă o să facă Dumnezeu ceva ca să aflu și eu ce s-a prăbușit. Da’ sper să mă ajute să aflu aici, nu … „dincolo”. Că, dacă aflu „acolo”, cum o să mai împărtășesc omenirii ceea ce știu eu? Că, omenirii văd că-i place să stea mai mult pe aici, decât pe „dincolo”. Mai un revolusion, mai o primăvară arabă, mai un revelion, mai o democrație copie fidelă a comunismului, adică d-aia care, de fapt, nu se știe ce este, mai un cazacioc, mai un maotai. De ce ar vrea omenirea să vină „dincolo”? Doar ca să vadă ce prostii mai spun eu?! Mai bine stă aici și strigă în noaptea de revelion: “Cam Bei!
Nu, nu-mi strigă mie că aș cam bea! Este urarea “Noroc!” în limba chineză. E bine să ne obișnuim de pe acum, că s-ar putea să fim nevoiți să renunțăm la romgleză și să trecem la romneză.

6 gânduri despre „Răsturnare

  • Nu stiu ce anume din acest articol a generat intrebarea dvs. Altminteri, pe acest blog se regaseste marturisirea mea, anume ca sunt NELAMURIT. Pentru ca cei care sunt credinciosi NU mi-au prezentat nicio dovada a existentei lui Dumnezeu, pe care sa o cred si eu, dar nici necredinciosii NU mi-au prezentat vreo dovada ca nu exista. Asa ca, eu sunt doar nelamurit. Deci, nu-i contest nici pe unii, nici pe altii, dar nici nu ma dau nici cu unii, nici cu altii. Totusi, nu pot sa nu constat ca destui credinciosi declarati comit crime.
   Asta este unul dintre motivele pentru care il apreciez pe actualul papa. A avut taria sa spuna ca oamenii sunt buni, sau rai, nu neaparat in functie de credinta declarata.

   • Cuvintele scrise de către dvs ! „… Dumnezeu a băgat criza aia ca să mă determine pe mine să mă mut de la Constanța la București. De ce? I s-a făcut milă de mine, văzându-mă cum veneam în fiecare lună la București…”
    Dacă spuneți că i s-a făcut milă de dvs., logic ar fi să fiți convins că există ! Nu i se poate face milă cuiva care nu există
    ………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
    Nelămurit sunt și eu. Tragedia mare pentru mine este alta; nu știu ce mă voi face în ziua când mi se va confirma nelămurirea…

   • Domnule doctor,
    Eu am trecut prin viata ca o frunza dusa de vant. In niciun moment al existentei mele eu nu m-am intrebat incotro s-o iau. Iar acuma, la final, ma uit si constat ca, fie am avut noroc cu carul, fie a avut cineva grija de mine. Imi place sa ma joc cu varianta acelui cineva care a avut grija de mine. Cum nu pot descoperi cine anume este acel cineva, ii zic si eu Dumnezeu. Caci, mi-e greu sa admit ca as fi avut eu instinctele necesare pentru a strabate drumul pe care l-am strabatut. Nu cred ca exista instincte naturale care sa fi actionat in fiecare moment al mersului meu prin viata. Ati auzit, de exemplu, de instinctul care te ajuta sa-ti alegi o profesie care te va duce intr-un anume punct, departe, si bine asezat, fara nicio legatura cu profesia respectiva? Sau de instinctul care sa te faca mereu sa pierzi, sau sa refuzi, cate ceva ce parea atractiv si benefic, si sa constati dupa foarte mult timp ca acel refuz, sau acea pierdere, ti-au fost de mare folos? Eu n-am auzit. Asa ca, merg pe varianta ca Cineva a avut grija de mine.

 1. Te întrebi cam ce a fost. Păi, a fost o prăbuşire! Se pare că mai urmează încă una Şi uite aşa, din prăbuşire în prăbuşire s-ar putea să ajungem la adevăr!

  • Din prabusire in prabusire, pana la … victoria finala, nu? Doar ca nu se va sti A CUI VICTORIE si nici IMPOTRIVA CUI. Sau, se cam stie. Daca nu se schimba nimic, lucrurile evolueaza exact cum a sesizat Tiriac-bogatii vor deveni tot mai bogati, iar saracii tot mai saraci. Stau si ma intreb daca nu cumva cineva dirijeaza lucrurile in aceasta directie, stiind ca la capatul unui asemenea drum ne asteapta o revolutie care poate fi chiar bolsevica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.