Inacceptabil … pentru epoca actuală

Mi-a căzut în mână cartea “Viceamiralul inginer GRIGORE MARTEȘ – 100 de ani de la naștere” (a se citi „Am cumpărat cartea …”). Nu-mi propun să fac vreo recenzie, sau cronică a cărții. Nu mă pot abține, însă, să nu redau un discurs al amiralului Marteș, la o plenară de partid ale cărei lucrări au fost conduse de ministrul apărării de la vremea respectivă. Plenara fusese convocată în urma unui control dispus de Secția Militară a CC al PCR, în legătură cu presupuse nereguli apărute în activitatea de implementare a hotărârii ca unitățile militare să dispună de gospodării proprii, în care să crească animale și să cultive legume care să fie folosite pentru hrănirea militarilor. Erau celebrele G.A.Z.-uri=Gospodării Agro-Zootehnice. După ce voi reda acea cuvântare voi spune și de ce o fac.

„Tovarășe ministru,
Marina Militară dispune de un corp de cadre foarte bine pregătit și disciplinat. Tot ce s-a realizat în Marină s-a făcut cu știrea mea. Nimeni nu a dus acasă, pentru folos propriu, un capăt de ață din averea țării. Tot ce s-a folosit pentru construcția G.A.Z.-urilor a fost din materiale recuperate pe șantier și se găsește în patrimoniul unităților. Dacă cineva este responsabil și vinovat pentru tot ceea ce s-a construit în unitățile Marinei, fără autorizare, acela nu poate fi altul decât comandantul Marinei. Așadar, tovarășe ministru, orice măsură veți considera că este necesar a fi luată, vă rog să o luați împotriva mea! Toți ceilalți ofițeri și amirali din Marină au executat ordinele mel. Ei nu se fac vinovați cu nimic!”

Am avut șansa să fiu în sală atunci când, în cadrul târgului de carte POLEMOS, ediția 2015, afost prezentată această carte iar cel care o prezenta, amiralul (rt) Ion PLĂVICIOSU, a citit acest discurs. Atunci, la sfîrșit, nu m-am putut abține și am zis cu voce tare “Inacceptabil! Dacă ar fi spus astăzi așa ceva, ar fi trebuit să fie arestat”.
A mai auzit cineva vreun lider militar român adoptând o poziție similară, prin care să-și apere subalternii, în ultimii ani ?!? Nu pot să nu-mi amintesc poziția de struț luată de liderii militari atunci când un neisprăvit pus prim-ministru de alt neisprăvit îi făcea nesimțiți pe pensionarii militari, ale căror pensii fuseseră calculate nu de ei, ci de niște lucrători din MapN, care urmaseră niște legi și niște ordine și dispoziții ale unor șefi. Nici-o pensie militară nu fusese calculată după bunul plac al cuiva anume. Cu toate astea, neisprăviții politici au găsit de cuviință să le califice ca nesimțite, iar niște neisprăviți militari care, chiar și prin prisma atribuțiunilor, ar fi trebuit să le ia apărarea, fie și măcar pentru faptul că unii dintre acei pensionari constituiau rezerva pe care ei ar fi trebuit să se bazeze la nevoie, au găsit de cuviință să-și bage capul în nisip, ca struțul. Bine-nțeles, ca și la struți, când și-au băgat capul în nisip, li s-a ridicat, scuzați, șezutul, pe care și l-au pus la dispoziția neisprăviților politici.
Cred că această cuvântare nu va fi transformată în lecție obligatorie în instituțiile de învățământ militar ci, dimpotrivă, va fi interzisă, iar cei care o vor lectura, pe furiș, vor fi dați pe mâna DNA-ului și vor termina la Guantanamo, acuzați de … terorism moral. Căci, e clar că o asemenea pledoarie terorizează cumplit moralul specific liderilor din zilele noastre.

Reclame

22 de gânduri despre „Inacceptabil … pentru epoca actuală

 1. Ma bucur ca cineva isi mai aminteste de faptul ca a fi COMANDANT INSEAMNA sa ai totala incredere in militarii din subordine si sa iti asumi RASPUNDEREA TOTALA a tot ce se intampla rau sau bine in raza ta de competenta. Fara modestie dar majoritatea colegilor nostri, care au ajuns comandanti aveau in sange acest sentiment al RESPONSABILITATII yotale. Felicitari pentru toti inaintasii nostri de la care am avut ce invata si ce este mai semnificativ noi am fost capabili sa asimilam tot ce era bun de la sefii nostri .Refuz voit sa fac referire la ce se intampla astazi in acest domeniu .

  • In plan real, cel care nu-si apara subalternii se descalifica singur din postura de comandant. Si eu am avut norocul sa am comandanti adevarati pe parcursul carierei. Pe masura trecerii timpului, s-a subtiat vizibil „patura” celor care aveau sange, dar si inima, de comandant. Nu stiu cum stau AZI lucrurile, dar am serioase si justificate dubii ca ar sta bine. S-ar vedea!

 2. N-am avut norocul sa-l am sef. Cand am ajuns la Academia Tehnica plecase la Marina dupa povestea cu pepenii in capul unor odrasle ale unor tovarasi mari, aruncati de niste marinari militari dintr-un Molotov care trecea prin dreptul intersectiei cu drumul spre Costinesti si in urma carui incident au fost schimbati Sandu si Pricop. Mi se plangeau colegii din Mangalia ca Martes trimitea Ofiter de serviciu seara, dupa oele 23.00, prin carciumi in Mangalia si facea liste cu ofiterii ce mai erau pe acolo. A doua zi ii chema la el sa-i intrebe cum s-au descurcat a doua zi la serviciu cand cu o seara inainte erau la carciuma la o ora inaintata. Personal, pe atunci am fost de acord si cu asta in dezacord cu multi colegi.

 3. Am avut și în zilele noastre un asemenea om, care a ținut la subalternii săi. Este vorba de generalul Oprea, care a bătut cu pumnul în masa guvernului și a cerut ca pensiile militarilor să nu fie batjocorite. Era vorba de pensiile „recalculate” pe noua lege unitară a pensiilor. Cu toții ne amintim că prima decizie de pensie primită după 01.01.2011 era jumătate sau chiar mai mică decât pensia anterioară (pe legea 164/2001). La câteva zile după această „ispravă” a fost aprobată OUG 1/2011, prin care se revenea la un calcul cât de cât rezonabil al pensiilor militarilor, prin derogare de la legea 263/2010. Prima reacție a multora dintre camarazii noștri a fost să-l înjure pe Oprea, neînțelegând că acesta s-a luptat singur cu întreg guvernul, mergând până la amenințarea cu ieșirea de la guvernare. În continuare, acest om s-a bătut pentru revenirea la pensia militară de stat. Acesta lucru a fost posibil numai după ce „portocalii” au pierdut guvernarea. Aceiași oameni care l-au înjurat atunci, ar dori ca noua lege a pensiilor militare de statpromulgată și modificată pentru a putea fi pusă în aplicare, să nu se aplice, deși este în avanajul tuturor pensionarilor, atât al celori aflați în plată, cât și celor care se vor pensiona după intrarea în vigoare a acestei legi. Cei mai porniți împotriva acestui om au fost, unii sunt și acum, oameni care au fost disponibilizați la cerere, înm schimbul unor sume apreciabile de bani (până la 20 de solde lunare), fără nici o penalizarea pentru pensionara anticipată (la 25 de ani și peste). Cam asta este situația și cred .că se va rezolva cu rezultate favorabile pentru toți pensionarii militari.
  Scuze că am scris cam mult, dar cred că este bine să se știe despre ce este vorba.

  • Acesta este idolul dumitale,domnule Alexandru,care a dat cu pumnul in masa!Am vazut aceasta emisiune in direct si am revazut-o de cateva ori inregistrata.La remarca moderatorilor: „domnule Oprea,dumneavoastra ati primit stele si cand ati fost promovat si cand ati fost demis” imi venea sa intru in pamant.Asemanarea pe care incercati sa o faceti intre Oprea si personajul prezentat de gazda noastra este ca nuca in perete.

   Iar in ce priveste disponibilizarea,da s-a facut la cerere,asa se face totul in armata,la cerere sau la ordin, in situatia data era ordin sa faci cerere. Faceti vorbire despre „disponibilizati” ca si cum ar fi niste delicventi,domnule Alexandru,dar dumneavoastra ca jurist ar trebui sa stiti ca toata aceasta tevatura s-a numit generic RESTRUCTURAREA ARMATEI, a fost initiata de statul roman si s-a petrecut pe baza unor legi emise de acelasi stat roman deci totul a fost perfect legal.Armata,domnule Alexandru este poate singura institutie care a facut restructurare reala dar din pacate doar din punct de vedere cantitativ. In ce priveste cele 20 de solde omiteti sa spuneti ca orice cadru militar la pensionare primea un asemnea ajutor,iar de penalizat au fost penalizati in raport cu vechimea lipsa pana la varsta de pensionare.In schimb uitati sa spuneti ca pe Legea 263 desi ati avut sansa sa va duceti cariera la bun sfarsit ati fost tratat asemenea delicventilor mai sus amintiti fosindu-se si in cazul dumneavoastra stagiul de cotizare de 20 de ani.Ca sa nu mai spun ca acum pe noua lege beneficiati daca este cazul de cuantumul favorabil,ceea ce delicventii mai sus amintiti nu au pupat. Pana la urma pe cine a aparat Oprea,domnule Alexandru,la care subalterni va referiti?

   • MoșChelule,
    Statul românesc nu putea avea alte trăsături caracteristice decât cele ale românilor. Mă rog, nu chiar ale tuturor românilor, dar ale foarte multora dintre ei. De aia se comportă și statul ca orice șmecher de trei parale. El i-a ademenit pe militari să iasă din armată, folosind ca momeală chiar ceea ce îi durea pe ei cel mai tare la acel moment. I-a ademenit CA SĂ-I FIE BINE LUI, STATULUI, nu lor, iar atunci când și-a văzut sacii în căruță, statul românesc i-a sancționat pe cei care au făcut cum a dorit el.
    Dacă am fi normali, am băga la cap și, atunci când statul românesc ne-ar mai cere să facem ceva pentru el, i-am răspunde adecvat, adică i-am zice „HAI SICTIR!”. Sau, i-am cere să încheie cu noi contract parafat, înregistrat, depozitat la toate forurile internaționale, contract care să nu le mai permită șmecherilor care, cică, ei sunt statul, să spele pe jos cu noi, după cum le vine lor să râgâie. Dacă n-ar vrea statul să încheie asemenea contract, să se mute de aici, să se ducă să fie șmecheri în Botswana, să-i plătească ăia de acolo în moneda locală. Să le dea lefuri mari, mari și multe, multe!

  • Acest alexandru constantin nu intelege ca TOTI MILITARII AU IESIT DIN SISTEM IN BAZA UNOR LEGI ALE STATULUI ROMAN;RRUSINE SA vă FIE, TIE alex.c-tin si ”generalului” cu coloana vertebrala şi comportament de RÂMĂ!!!!! Chiar nu aveţi un pic de ruşine??????

  • Ati cazut de pe Marte, dle Constantin? Cine a batut cu pumnul in masa, G. Oprea? Poate la vreo carciuma, caci n-a indraznit s-o faca in prezenta matrozului ridicat in slavi de catre conducerea ANCMR (nicidecum de catre simpli membri!). In Afi-Cotroceni, uitandu-se in ochii mei, m-a mintit cu o non-salanta greu de atins: „… dle cdor, ma stiti de atatia ani, sunt om serios, nu va scadea nicio pensie, am demisia semnata pe biroul lui Boc in caz ca se intampla asa!…..” Ceea ce s-a intamplat ulterior, i-a evidentiat murdaria caracterului.
   Iar in legatura cu fondul continuat al postarii, apreciez ca dvs ar fi trebuit sa fiti evacuat din sistem, fara plati compensatorii, caci pana si moastele, reale sau nu, ar fi fost mai benefice pensionarilor militari. Apropo, daca parte dintre noi nu am fi iesit anticipat la pensie, asa cum cerea „licuriciul”, ar fi fost trecut in rezerva, fara drept de pensie, vreun coleg mai tanar. Si nu am fentat legislatia si nici nu am cerut eu plati compensatorii, acest izvor al frustrarii dvs. iar daca scrisorile si comunicatul ANCMRR poarta intradevar semnatura dvs, cred ca sunteti principalul artizan al dezbinarii pensionarilor militari, caz in care Dogaru, hulit de multi, incl de catre mine, comparativ dvs, este un „sfant”

 4. Maitre sunte fericit sa aflu, desi nu am fost in marina decit cu Andrei Martes, fiul , dar innobilat ca am facut parte la acea vreme de idei, de principii si de oameni cu …onoare!

 5. Iar Oprea…. ca uitasem, desi colegul anterior , Constantin il scalda, e un jegos de mina-ntii! Manipulator, hotz, perfid si parshiv, ticalos , vindut unde se platea mai bine, canalie fara coloana, nu-i datorez nimic!

  • Apararea subordonatilor nu este un moft, sau o chestie de moda. Apararea subordonatilor in fata atacurilor venite din partea oricui, constituie una dintre parghiile esentiale prin care conducatorul le intareste subordonatilor increderea in el, dandu-i, astfel, lui insusi certitudinea ca acei subordonati vor executa ceea ce le cere. Multiple sunt modalitatile prin care care un lider le sporeste subalternilor increderea in el, in functie de imprejurari, in functie si de structura acelor oameni. In nici-un caz, in nici-o imprejurare, minciuna nu se regaseste printre parghiile prin care un conducator isi poate apropia subordonatii si le poate spori increderea in el, ci DIMPOTRIVA.
   Cetateanul Oprea a mintit intr-o imprejurare in care eu am fost de fata, deci nu vorbesc dupa ureche. Pentru mine, orice ar fi facut ulterior s-a dus pe apa sambetei. NIMENI si NIMIC nu-l impiedica sa iasa de la guvernare. In ochii mei, minciuna nu poate fi folosita nici macar in politica. Faptul ca ESTE folosita dovedeste mari carente de caracter, atat din partea celor care mint, cat si din partea celor care inghit minciunile si le trateaza cu ingaduinta.

  • Bonjour,
   C’est une blague? E scris cu ironie? Este dificil de înteles mesajul ce ati dorit sà transmiteti, cher Monsieur! Pour ma part, gàsesc foarte curajoasà interventia pe care o citati, a viceamiralului Grigore MARTES , mai ales pentru epoca aceea. Cine a tràit-o stie despre ce vorbesc. Ii face onoare si este cu totul în armonie cu omul si comandantul descris de fiul sàu în cartea ce mentonati.
   Cu stimà,

 6. MI. Iti multumesc pentru cele expuse. Asa trebuie sa actioneze un conducator, indiferent daca este sef de echipaj sau ministru al apararii nationale. In activitatea mea m-am straduit sa-mi apar permanent subalternii. Nu sunt sigur ca am reusit, dar imi doresc din suflet ca in prezent, toti comandantii (sefii de la orice nivel) sa gandeasca si sa actioneze ca mai sus „orice măsură veți considera că este necesar a fi luată, vă rog să o luați împotriva mea” pentru simplul motiv ca eu i-am format si educat sa actioneze in spiritul legilor si ordinelor din acel moment. Cine nu poate sa-si aroge o asemenea responsabilitate, cel mai onorabil ar fi sa se retraga din asemenea pozitii.

  • Nu stiu la cine te referi. Daca te referi la tine, nu-ti pot raspunde eu. In ceea ce ma priveste, daca as fi dat drumul patimii, ai fi citit 3 saptamani numai injuraturi condimentate cu argumente obiective care sustin acele injuraturi, la adresa celor la care am facut trimitere, in partea a doua a articolului.

 7. Singur,
  Citatul prezentat de tine din cartea închinată memoriei amiralului Grigore Marteș se află la pagina 69, făcând parte din articolul/subcapitolul „Amiralul Grigore Marteș – omul și fapta” (pag. 52 – 69) pe care l-a redactat subsemnatul, după amintirile și însemnările mele, din perioada 1971-1972, când, în funcția de adjutant al comandantului Marinei Militare, în care am fost numit imediat după absolvirea Școlii Navale (S.M.S.M.- i se spunea atunci!), l-am însoțit în aproape toate acțiunile/activitățile sale.
  Fac precizarea că, deși în carte, ca de altfel și în postarea de mai sus, cuvintele Amiralului sunt prezentate ca și citat, acestea nu vor putea fi identificate în vreun document oficial. Motivul este unul foarte simplu: Amiralul a vorbit liber (obișnuia să-și facă doar câteva însemnări pe baza cărora își susținea discursul!), iar înșiruirea cuvintelor sale sunt așa cum le-am perceput/recepționat eu, din ultimul rând al sălii. După modul în care a reacționat sala (uimire totală îmbinată cu un fel de teamă nedeslușită!), am convingerea deplină că aceeași percepție au avut-o toți cei prezenți la activitate.
  Cu mii de mulțumiri pentru postarea unei asemenea poziții de demnitate și onoare,
  E.L.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.