Alo, centrala? Cu Cotrocenii vă rog!

Alo, Cotrocenii? I-auzi bre ce-mi zise un cetățean român onest, plătitor de taxe și impozite grase. Cică, dacă tot aruncași democrația din copaie, odată cu lăturile, cum fac țiganii cu puradeii, și o-nlocuiși cu tehnocrația, ce-ar fi să încerci și alte variante? El îți sugerează câteva, dar îți poți imagina și altele. Io-te-le pe alea de le sugeră el: filocraţie (Io-te că nu fusei atent și nu-l întrebai ce e aia; doar n-o fi conducere d-aia cu filateliști!? Nu de alta, da’ să știi că eu nu mă bag, dacă-i d-aia, oricât ai insista); meritocraţie (da’ vezi cum stabilești meritele, că, dacă le stabilești după care ține cu matale, *mutule*, mai bine o lași așa cum e acuma, adică fără-de-lege-o crație); oligarhie; plutocraţie( Dacă o fi aia cu plutonul de execuție chiar ar fi potrivită!); cleptocraţie; procurorocraţie; ANAF-o craţie; DNA-o craţie și în cele din urmă militarocraţie.
Cetățeanul zice că, dacă tot preferași astfel de forme de guvernare, în locul democrației, la ce dracului să mai cheltuim atâția bani cu așa zisele alegeri libere conform Constituției?
Eu bănuiesc că el s-a gândit că, dacă nu mai cheltuim atâția bani cu alegeri de pe urma cărora nu rezultă nimic, că, oricum, stabilești matale cine, ce și cum, poate i se micșorează și lui dările corespunzător.
Aici, la dări, m-aș băga și eu să îl susțin. Altminteri, avusei câteva observații față de propunerile lui. După părerea mea, cleptocrația deja funcționează vârtos în România și n-o să-ți dau eu exemple tocmai matale, care ești expert. Concomitent, funcționează și procurorocrația, dar și DNA-o crația și ANAF-o crația. Astea acționează virulent mai ales împotriva cleptocraților, dar numai când nu cad la pace unii cu alții. În rest, e bine.
În legătură cu militarocrația, îi mărturisii că, în 1990, eu eram împotrivă. De-abia acuma îmi dau seama că numai atunci s-ar fi putut implementa și, poate, ar fi dat și rezultate meritorii. Acuma, însă, cum și cu cine s-o mai implementezi? Că, cleptocrația, minciunocrația, lingușocrația și mârșăvocrația s-au extins de i-au contagiat și pe cei cu care s-ar fi putut implementa. Asta ca să nu mai zic că, acuma, nu ne-ar mai da voie nici stăpânii, decât dacă …
Lasă, nu-ți mai spun, că văd că ai început deja pregătirile. Da’ știi ce bună e carnea de tun românească?! Mai ales aia tânără! D-aia se bat stăpânii să pună gheara pe ea!

Notă explicativă pentru *mutule*: În limba engleză ceea ce se scrie GUN se citește GAN, ceea ce se scrie SUN se citește SAN. De aceea am scris cuvântul „matale” și într-o variantă care să poată fi citită corect de vorbitorii de limbă americană, anume „mutule„. Altminteri, exista riscul ca acei vorbitori să fi citit „metele„, eventual chiar „meitele” și n-ar fi înțeles nimic. Sper că nu s-a gândit nimeni la altceva!!!

5 gânduri despre „Alo, centrala? Cu Cotrocenii vă rog!

 1. Deși nu cred că asta ai vrut, comentariul tău lasă un gust amar. Cel puțin pentru cei de vârsta noastră. Și pentru profesia pe care am practicat-o cu credința că aceasta era menirea noastră. Din păcate, nu cred că cei mai tineri pot înțelege ce înseamnă, de fapt, ARMATA! Când am intrat noi în Armată, era o mândrie când cei rămași acasă spuneau: „Bine că face armata! Numai așa ajung adevărați bărbați”! Nu știu acum cum se mai spune, dar cred că zicerea este, „Lasă, ia și el un ban, acolo! Unde altundeva l-ar fi primit să muncească?”
  Mă doare această chestiune, dar nu avem ce mai face! Noi suntem „de modă veche, ne tragem din comunism”!

  • O spun cu durere, dar nu pot sa ma prefac ca nu vad. A fi militar, in ziua de astazi, nu este NIMIC ALTCEVA decat un BUSINESS, ca orice ALT business. Asa s-a dorit, asa s-a reusit. Se pleaca in teatrele de operatii EXCLUSIV PENTRU BANI. Eu nu-i condamn pe cei care o fac, daca as avea 30 de ani m-as duce si eu. Pe mine ma oripileaza lozincile propagandistice MINCINOASE, precum ca se duc pentru Romania. Adica, Romania are nevoie de morti si de raniti pentru interesele ALTORA?!? Se intra in armata EXCLUSIV PENTRU BANI. Clientelismul si afilierea politica sunt metode aproape unice de promovare. Cand generalii activi peroreaza public despre nevoia si beneficiile controlului civil asupra armatei, ce poti intelege? Ca se stiu incompetenti, sau ca se stiu cu ganduri de a da lovituri militare? Altminteri, un general activ nu ar avea niciun motiv sa dezbata el aceasta chestiune, care apartine altor categorii socio-profesionale, preocuparile lui normale fiind de cu totul alta natura. Sa mai amintesc de generalii condamnati ba pentru mismasuri financiare, ba pentru manarii cu case sau cu functii, ba pentru abuzuri? Sa mai amintesc generalii care MINT PUBLIC? Sa mai amintesc legislatia care I-A IMPINS pe multi militari sa plece din armata iar acuma sunt blamati tocmai de aia care au favorizat si promovat acele legi? Sa mai amintesc epitetele mizerabile cu care au fost gratulati niste militari chiar de un premier, sub privirile languroase ale unor asa-zisi comandanti militari, care taceau malc si aveau grija doar de scamele de pe reverele politicienilor?
   Ma opresc, ca ma apuca si sila si mania. Caci, si in armata, ca si peste tot, PESTELE DE LA CAP SE IMPUTE.

  • I-ai spus si lui boc cand te-a facut nesimtit? Sau, atunci ai crezut ca iti zice asa din dragoste, nu din dispret?!? Te pomenesti ca si tu ai facut mismasuri cu case si d-aia nu-i dispretuiesti pe aia care au facut! Sau ai luat spaga de la subordonati ca sa-i bagi … in cart!? Sau ai tacut din gura cand subordonatii tai erau improscati cu noroi, in fata ta?!?

 2. D-le Ispas,
  Din cele relatate mai sus eu nu intrezaresc nici un pic de ura, dar dispret pentru cei care prin faptele lor au patat ONOAREA si DEMNITATEA militara, cred ca toti militarii cinstiti, corecti, demni si cu respect pentru tot ce inseamna haina militara, se impune sa-l avem.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.