Ordinul nu se discută

Oricine a făcut armata, sau a lucrat în armată, sau are rude prin armată, a auzit sintagma „Ordinul se execută, nu se discută”. Sigur, există și excepții, precum fostul premier Boc Emil, cel care declara că „Armata te prostește”, apoi spunea cu mândrie că el a făcut armata.Urmărindu-i activitatea, eu l-am crezut și i-am apreciat sinceritatea, chiar dacă era din aceea involuntară. În cazul celor ca el nu știu dacă este valabilă afirmația mea introductivă.
Sunt sigur că există justificări ale sintagmei referitoare la executarea ordinului. Nu-mi propun să răscolesc prin istorie, acolo unde, de regulă, se regăsesc rădăcinile unor cugetări de maximă actualitate. Nici nu-i nevoie decât de un exercițiu elementar pe care-l putem face singuri. Încercăm să comentăm un ordin și o să constatăm cu surprindere că ajungem în situația de a executa exact pe dos acel ordin, sau de a executa cu totul altceva.
Zilele astea am avut dovada clară că, într-adevăr, ordinul trebuie doar executat, nicidecum comentat. Diverși cetățeni, în frunte chiar cu niște cetățene, aparținând unor instituții ale statului de drep … ți, după cum se manifestă, indiferent ce haine de firmă poartă prin oraș, s-au apucat să comenteze după ce primiseră ordinul de desființare a unui post de televiziune care cam spunea ceea ce șefii acelor cetățeni n-ar fi vrut nici în ruptul capului să se știe. Bieții cetățeni, în frunte cu niște cetățene, s-au apucat să inventeze prevederi legale, decizii instituționale, etc. Să-i fi văzut cum își dădeau cu stângu-n dreptu’ de te umfla râsu’. Pentru că, după ce ziceau ceva, șefii îi luau la ciomege și a doua zi ieșeau și contraziceau, sau modificau ce ziseseră cu o zi/lună mai înainte. Bieții cetățeni, în frunte cu niște cetățene, nu mai știau cum să o răsucească! Sunt sigur că mâine vor modifica ceea ce au spus astăzi, când au schimbat ceea ce spuseseră în urmă cu ceva timp.
Dracu i-a pus să comenteze? Ei trebuia doar să execute și să fie muți. Opinia publică trebuia să citească ce se scurge din dosarele procurorilor, nu să-i întrebe pe ei/ele.
Nici în instituțiile militarizate nu mai este armata care era pe vremuri. Se pare, însă, că tocmai aste este apreciat acuma. Am auzit că niște cetățeni d-ăștia, în frunte cu niște cetățene, au mari șanse să ocupe fotolii bănoase tocmai pentru că știu să le sucească după cum li se ordonă.

3 gânduri despre „Ordinul nu se discută

  1. Mi-ai creat in minte imaginea aceea de meci din desene animate, in care gloata se uita dupa minge cand la stanga, cand la dreapta, strigang in cor ” ooo, aah, yeahhh, uuuu”…
    Si ca la orice meci, jucatorii sunt motivati ori de glorie ori de bani, sa execute sau sa… NU execute, in timp ce gloata are senzatia ca totul e „pe bune”, ca cel mai tare castiga, ignorand faptul ca mai da si bani pentru chestia asta…
    Apoi se duce pe bancuta si are subiecte fierbinti . Si ramane cu senzatia ca a participat la… meci! 😉

    • Ai de la mine un premiu cu coronita pentru acest comentariu. Desi, s-ar putea sa te acuze unii ca ai plagiat. Ai plagiat … realitatea! Caci, asta este realitatea, daca vrem sa o privim cu ochii deshisi, si cu mintea tot la fel.

  2. Evenimentele din ultimele zile dovedesc clar că ordinele de la Kremlin, pardon, de la Bruxelles, trebuie executate întocmai și la timp. De unde până unde niște „cârcotași” de la un post de televiziune să aibă pretenții că ar ști niște lucruri care nu sunt „publice”, ba mai vin și cu dovezi indubitabile! Interesant este că cei care invocă aplicarea legii sunt, de fapt, cei care o nesocotesc în mod grosolan! Este evident că „ordinele” lui Băsesc sunt aplicate fără crâcneală de cei care nu prea știu ce înseamnă admiistrarea unei țări. Și nici nu-i interesează! Mai ales că „pricazurile” vin de la Bruxelles și de la Soros!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s