Proză poetică

De la malul mării mi-a sosit o misivă care mă obligă, pur și simplu, să inventez această categorie literară, desigur dacă nu cumva fusese inventată de alții mai de mult, dar n-aveam eu habar. Proză poetică. Nu știu cum altfel aș putea defini ceea ce a ieșit dintr-o minte aflată la înălțime, căreia i s-a mai urcat și sufletul la cap. Da, dom’le, știu că malul mării nu e la înălțime, dar autoarea rândurilor ce urmează este mai înaltă ca mine! Nu cu mult, vreun milimetru jumate, dar suficient, din moment ce ia uite ce a scos de acolo, de sus. Deci …

DOR DE … ALBASTRU

Somnoroasă și zgribuliă, Noaptea s-a înfășurat în pătura groasă de stele, și-a așezat Luna sub cap și a adormit. Tiptil, să nu o trezească, a venit Ziua. Din sertarul de nori scoate Soarele, îi clătește ochii în mare și-l așază cu grijă pe peretele Cerului.
Mirosul de cafea ce-mi gâdilă nările îmi spune că m-am trezit.Sufletul se împiedică de câteva ori în haina prea lungă, prea grea pentru trupu-i firav, scutură câteva scame de griji și … pornește în zi.
Amețită de mirosurile dimineții, năucă de la pâcla ce se ridică de deasupra apei, uit să … uit și mă trezesc cu un dor, un dor greu de-o floare albastră.
Cu ani în urmă, într-o zi cenușie de toamnă, am găsit-o înflorită în mijlocul ierburilor arse de brumă, în tăpșanul de la marginea plăjii. O cicoare ce-și legăna trupul firav în bătaia vântului rece .
M-am oprit s-o privesc. De ce? Poate fiindcă în cenușiul acelei zile aveam nevoie de … albastru.
Un zgomot ușor m-a făcut să ridic capul și atunci privirea s-a înecat în apa ochilor, de dincolo de floare. Sub sprâncenele puțin ridicate mirarea ochilor a prins grai:
– E doar o floare! Ce are atât de special de o privești cu atâta intensitate ?
Am zâmbit, fiindcă știam că cicoarea aceea nu ieșise întâmplător în drumul meu.Mi-am umplut viața de cioburi colorate, de amănunte, care i-au dat căldură și lumină. Un joc de puzzle, așa îmi văd viața. Între piesele mari, cam cenușii, am potrivit piesele mici, colorate.
Floarea de cicoare , amănuntul acela neînsemnat, a devenit o mică piesă colorată, pe care am potrivit-o între două dezamăgiri. Atunci, dintr-un fir de floare și privirea de dincolo de ea, am făcut o zi… albastră.
Azi nu am mai găsit nici floarea, nici privirea de dincolo de ea. Floarea, probabil s-a uscat , iar privirea a plecat, ea știe unde. Și cum dorul, ce stătea agățat de poala sufletului, nu se dădea dus mi-am aruncat privirea în mare.
Dorul a sfârâit și s- a stins , iar privirea s-a întors cuminte la mal … albastră. Toate au timpul și locul lor-floarea de cicoare și privirea de dincolo de ea au fost atunci. Acum este o altă zi, puțin cenușie, luminată doar de albastrul ochilor mei.
I.A.
*****
Ei, ia să vedem cine ghicește autorul. Mă rog, autoarea, că m-am scăpat și am spus la început. Inițialele de la sfârșit sunt „pe cinstite”. Dar, dacă cine ghicește este cine știu eu, din Pitești, din UK, sau din Mangalia, atunci … „nu se pune”!

4 gânduri despre „Proză poetică

    • Ei, uite, trebuia sa spun ca „nu se pune” nici daca ghiceste vreun legionar, dar, ca sa fiu inacceptabil de sincer, nu ma asteptam la tine sa raspunzi si, daca m-ar fi intrebat cineva, nici nu ma asteptam sa stii. Am uitat ca ai trait si in Mangalia si ca, in urma cu cativa ani, urmareai „altfel.info” pe cand ii publicam si ei scrierile. Oricum, imi pare bine ca ai dat un semn!

  1. urmeam pe tacute, fara vreun semn si usor mirat c a disparut contul de yahoo si cum de nu aveti pagina de facebook…totusi am avut o revelatie, poti exista si fara sa fii pe FB, abia acum am inteles, tardiv, stiu 😛

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s