Umile contribuţii la dezvoltarea gândirii militare româneşti actuale – a împlinit șapte ani

Iată, se împlinesc șapte ani de când am publicat acest eseu, și patru de când a apărut în volumul “Zâmbete ALTFEL”, volum epuizat, care avea ca motto “Și de-o fi și-o fi să mor/Mor cu dinții-n gâtul lor”. După atâta timp, chiar și eu uitasem de el. Mi-a fost reamintit de lamentațiile care circulă pe net cu privire la bătaia de joc care se practică în legătură cu niște grade considerate grade profesionale, care n-ar fi trebuit să ajungă la oameni fără legătură cu profesia specifică acestora, și de manifestările suburbane ale unor cetățeni cărora le-au fost acordate asemenea grade fără ca ei înșiși să știe de ce.
Reiau acest articol pentru cei care nu l-au citit la vremea respectivă, fie că n-au știut, fie că n-au vrut, fie că le-a fost frică, fie că nu sunt de acord, fie că ei înșiși …
Atrag atenția onor cititorilor asupra categoriei în care încadrez acest eseu, anume ÎN GURA LEULUI, adică acolo unde postez umor, ironii, sarcasme, autoironii, satiră, pentru că n-aș vrea să mă trezesc cooptat în vreo comisie care-și propune să schimbe regulile. Nu de alta, dar eu am mai văzut comisii din astea care elaborau norme OBLIGATORII potrivit cărora nu se putea acorda gradul de general în rezervă unor oameni care nu îndepliniseră funcție de general în cariera activă, apoi, aceeași comisie aviza avansarea la gradul de general în rezervă a unor oameni care nu îndeplineau acea condiție. Condiții similare, firesc, erau prevăzute și pentru alte grade specifice domeniului militar, dar comisiile respective au procedat la fel, adică le-au nesocotit. Căci, și în acest domeniu, ca în toate celelalte, PEȘTELE TOT DE LA CAP SE ÎMPUTE.
*****
Declar de la bun început cã nu pretind nimic pentru aceste contribuţii. Ele pot fi însuşite de oricine şi pot fi folosite pentru obţinerea titlului de doctor în orice fel de ştiinţe, sau pentru ocuparea unor poziţii importante în M.Ap.N., sau pentru obţinerea numirii în funcţii pe linie de partid cu responsabilitãţi în domeniul militar, sau, pur şi simplu, pentru obţinerea unor avansãri de orice naturã. De aceea, le şi declar ca fiind formulate de “Oricine”, tocmai ca sã poatã fi folosite de oricine.
I. Prima categorie de contribuţii este în domeniul corpului generalilor.
Din analiza structurii pe specialitãţi a corpului generalilor români, rezultã, indubitabil, cã nu sunt acoperite corespunzãtor toate specialitãţile specific militare, de mare utilitate în buna funcţionare a organismului militar, atât la pace cât şi, mai ales, la rãzboi. În momentul de faţã sunt corespunzãtor acoperite numai urmãtoarele specialitãţi:
A) În grupa “specialitãţi militare lipsite de importanţã” existã un numãr corespunzãtor de generali de infanterie, de tancuri, de rachete, de artilerie, de aviaţie, de transmisiuni, de medicinã militarã, de marinã. Nu voi înşira chiar toate specialitãţile, deşi aproape cã le-am epuizat.
B) În grupa “specialitãţi militare de maximã importanţã” existã un numãr corespunzãtor de:
-generali de fotbal;
-generali de panglici;
-generali primari;
-generali pieţari;
-generali brancardieri;
-generali de tenis;
-generali de handbal;
-generali de tuns iarba;
-generali de croitorie;
-generali de mafie, cu cele douã ramuri “reevaluaţi” şi “nereevaluaţi”;
-generali de pingele & branţuri;
-generali de şters praful de pe cãrţi;
-generali de recepţie; nu, nu sunt aceia care recepţioneazã “fãrã sã vrea” mesajele telefonice, ci aceia care lucreazã ca recepţioneri pe la diverse cabane.
În aceastã grupã ar mai fi loc pentru avansãri, preponderent din rândul celor aflaţi în rezervã sau în retragere, cu diverse ocazii cum ar fi: Ziua Femeii, Ziua Copilului, Ziua lu’ Dan Diaconescu, Ziua lu’ Nuţi, Ziua lu’ aia micã şi alte zile cu profundã semnificaţie pentru militari.
Este posibil sã-mi fi scãpat câteva specialitãţi “de maximã importanţã”, dar, tocmai de aceea, nici nu emit pretenţii de exhaustivitate a acestei contribuţii.
În schimb, se resimte o lipsã acutã de generali în urmãtoarele specialitãţi “de maximã importanţã”, la unele dintre ele permiţându-mi sã nominalizez şi anumite persoane care, dupã umilele mele cunoştinţe, se ridicã la nivelul necesar acestor funcţii:
-general de “femeie de serviciu”-pentru aceastã funcţie, pânã la ocuparea prin concurs, cred cã ar fi foarte potrivitã chiar duduia care ar fi vrut s-o mãnânce pe Scufiţa Roşie, pe vremea când Scufiţa Roşie nu ştia cã este precursoarea unor viitori pionieri; întruneşte aproape toate calitãţile necesare, în afara faptului nesemnificativ cã nu ştie ce spune;
-general de “fãcut pantofii mafioţilor reevaluaţi”; aceastã funcţie va fi cel mai dificil de ocupat, nu pentru
cã ar fi penurie de oameni apţi, ci, dimpotrivã, pentru cã este inflaţie, iar bãtãlia pentru ocuparea acestui post va fi crâncenã, mai ales cã pretendenţii nu sunt fietecine, ci ditamai generalii d-ãia din specialitãţile de mai sus, atât dintre cei activi cât şi dintre cei în rezervã sau retragere;
-general de “lustruit placheurile lui Nimeni împãrat”; n-am propuneri concrete, dar nici nu mi-e teamã cã nu s-ar gãsi; dacã se va ajunge în impas şi voi fi solicitat, voi putea avansa câteva propuneri;
-general de “fãcut fundiţã la zgarda cãţelului nepoatei premierului”;
-general de “ţinut bicicleta primei blonde a ţãrii”, atunci când coboarã de pe cal pentru a se deplasa la ministerul pe care, a aflat cu stupoare, cã l-ar conduce;
-general de “împins fundul primei blonde a ţãrii” atunci când se suie pe cal pentru a promova imaginea ţãrii;
-general de “adus primei blonde a ţãrii frunza” necesarã astupãrii zonei “frunziere”, înaintea filmãrii clipului prin care ‘mneaei, personal, va promova turismul românesc;
-general de “împrumutat uniforma de campanie lu’ Aia micã”;
-general “gratargiu”-pentru când se duce Nimeni împãrat în vizitã pe front, ca sã se simtã şi el ca acasã, cu un mic şi o bere.
Iar cu titlu generic, urmând ca specialitãţile sã fie nominalizate ulterior, aş propune “General de ce vrea mushkii mei”. A se observa cã denumirea acestui grad este în conformitate cu criteriile NATO. Cã în NATO nu existã “ş” şi nici “chi”.
II. A doua categorie de contribuţii este în domeniul structurii piramidale a organismului militar.
Din analiza structurii piramidale a organismului militar, fãcutã pe baza preţioaselor observaţii recente ale lui Nimeni împãrat însuşi, rezultã cã se impune o schimbare de 180 de grade în filozofia acestei structuri. Aş putea zice, citând unul dintre produsele învãţãmântului românesc, definit tot de Nimeni împãrat ca fiind “tâmpit”, deci, citând acel tâmpit, aş putea zice cã schimbarea ar trebui fãcutã chiar cu 360 de grade, nu numai cu 180. Anume, în loc sã avem în vârful piramidei doi colonei şi un general, care nici mãcar nu se urcã în TAB în teatrele de operaţii când se duce acolo în vizitã Nimeni împãrat, ar trebui sã întoarcem piramida cu fundul în sus, astfel încât sã avem în vârful ei o masã de plutonieri şi sergenţi majori, care ar trebui sã lase dracului TAB-ul ãla, şi sã se caţere acolo, în vârf. Iar de acolo, de sus, sã se uite la cei doi colonei şi la cel un general care, de acolo, de jos, de la baza de jos unde se va afla vârful de sus, le va explica lor cum funcţioneazã şi cum se foloseşte în luptã TAB-ul. Apoi, deîndatã ce vor fi învãţat toate astea, plutonierii şi sergenţii majori nu vor mai fi nevoiţi sã se ducã pe front sã conducã TAB-urile, ci vor rãmâne aici, sã-l aplaude pe Nimeni împãrat. Cã d-aia s-au fãcut ei subofiţeri conductori de TAB!
Cam atât, cã dacã mã ducea mintea mai mult mã zbãteam eu sã devin doctor în gândire militarã de moment. O singurã pretenţie aş îndrãzni, totuşi, sã formulez. Dacã, sã-mi adreseze un “mulţumesc” le-ar veni prea greu celor care vor valorifica aceste idei înãlţãtoare, mãcar un “Mai du-te dracului!” tot m-ar satisface. Cu condiţia sã fie însoţit de semnãtura proprie, cu gradul şi funcţia.
De exemplu:
“ Mai du-te dracului!
Semnat,
Nimeni împãrat,
“General în ce vrea mushkii mei” în rezervã, avansat la propunerea ta, bãi dãşteptule, de la gradul de colonel de … ştii tu”.
P.S. Asearã am vãzut la televizor un colonel avansat în rezervã, specialitatea “dus-cu-pluta”, deputat (sau senator?) din partida aflatã la putere. Parcã Tãmâianu, sau Tolomãceanu, sau ceva similar mi s-a pãrut cã îl chema. De la “radio-şanţ” am auzit cã ar fi fost avansat colonel în rezervã. Sau “de rezervã”?!? Din pãcate, n-am descoperit şi un general apt pentru aceastã “specialitate”, cã l-aş fi propus. Şi nici mãcar vreun conductor de TAB dus-cu-pluta n-am vãzut! Colonelul dus-cu-pluta împãrtãşea enoriaşilor privitori la televizor cum stã treaba cu îngeraşii şi care-i legãtura lor cu recalcularea pensiilor militare. Înãlţãtor! La un moment dat mi-a venit sã plâng, urmãrindu-l. Aş fi plâns chiar în hohote, pe versurile înãlţãtoarei poezii patriotice “Ăştia chiar ne iau de proşti? Te pomeneşti cã om fi!”.

Reclame

3 gânduri despre „Umile contribuţii la dezvoltarea gândirii militare româneşti actuale – a împlinit șapte ani

  • Vei fi singurul sau, poate, printre cei foarte putini. Subiectul abordat de mine este unul dintre acelea despre care multi vorbesc pe la colturi dar nu vor sa se ridice in picioare si sa spuna ce au de spus, atunci cand sunt de fata cei ce ar trebui sa auda. Celebra ANCMRR a elaborat in urma cu mai multi ani acele norme care prevedeau niste conditii obligatorii pentru obtinerea unui grad in rezerva. Asta a fost unul dintre motivele pentru care mie mi-au fost „repartizate blesteme”, pt ca eu am tinut cont de acele norme si nu am promovat niste propuneri care nu se incadrau in regulile OBLIGATORII. Culmea, aceeasi celebra ANCMRR, cand cei care m-au blestemat pe mine s-au dus la ei, le-a dat avizul si au beneficiat de avansare. Pai, mai romaneste de atata nu stiu ce s-ar fi putut face!
   De aia, eu NU mai sunt membru ANCMRR. Nu pot fi coleg cu niste cetateni care comit asemenea marsavii.

 1. Inca o data , MI-A PLACUT SI IMI PLACE!!!!
  Daca o mai fi vreounu,.. doi,.. carora sa le PESE, sau cel putin poate, chiar SA LE PLACA, atunci, inca E DE BINEEE!
  Mai mult de atat, NU PREA E DE ASTEPTAT IN ZILELE ASTEA!!!
  Cu atat mai putin, in cele ce vor veni, prin …”nemasurata GRIJA”, a jidovilor, ATOTPUTERNICI SI ATOTSTAPANITORI.
  Sa auzim , mai DE BINE!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.