Traducând din limba română în … limba română

Pe mine nu mă surprinde faptul că trebuie să traduc în limba română ceea ce spun eu tot în limba română. Atunci când am spus că am nimerit din greșeală în această lume, unii au zâmbit, dar destui și-au dus un deget la tâmplă, l-au răsucit și au făcut cu ochiul, arătând spre mine. Târziu am aflat și eu că semnul acela are semnificația „Ăsta e dus cu pluta”, iar expresia asta nu are legătură cu plutele de pe Bistrița, și nu numai din cauză că nu mai sunt plute pe Bistrița!
Destul de mulți români care au citit ceea ce am scris eu în limba română sub titlul „Discriminarea după fum” au înțeles că eu aș avea ceva cu guvernul. De aceea traduc acuma, fără să-i întreb „Care … guvern?!?”. Că, sincer, nu-mi dau seama la ce se referă ei atunci când vorbesc despre guvern în România actuală!
Încep prin a preciza că am omis un cuvânt important din denumirea legii la care m-am referit. Este vorba de legea prin care se interzice fumatul în spațiile publice ÎNCHISE. Car’va’zică, trimiterea mea la spațiul cel mai public, numit trotuar, cade. Ce facem însă cu celelalte aspecte în legătură cu care am formulat întrebări?
Pentru că, spațiile închise din instituții, fabrici (or mai exista?!), întreprinderi NU SUNT SPAȚII PUBLICE. Spațiile publice sunt acelea în care poate intra ORICINE, NECONDIȚIONAT. Or, într-o instituție, într-o întreprindere nu pot intra decât angajații. Acolo, conducerea poate stabili orice regulă. Cei cărora le convin acele reguli se angajează, iar cei cărora nu le convin nu se angajează. Bine-nțeles că se poate și interzice fumatul într-o instituție, dar pentru asta nu trebuie să dea guvernul o lege prin care să împiedice activitatea celor care și-au pornit o afacere pe baza legilor existente la data la care au pornit-o. Ce dracu de capitalism este ăsta, dacă nu bolșevic?!? Doar bolșevicii nu țineau cont de nici-o regulă, ci stabileau numai „ce vrea mușchii lor”, după cum le dicta marele lor licurici. Niște guvernanți normali la cap ar fi stabilit, eventual, interdicția de a se fuma în cârciumi, de exemplu, începând din anul … Adică, stabileau o regulă care îi încuraja pe cei care vroiau să-și deschidă cârciumi pentru nefumători, fără să le dea în cap celor care își deschiseseră cârciumi pentru fumători pentru simplul motiv că era permis așa ceva atunci când le-au deschis. Acuma le dai peste mână acelor întreprinzători?!? Cred că am fost inacceptabil de îngăduitor când le-am zis bolșevici. Ăia erau bieți copii pe lângă tehnocrații din guvernul personal.
Pe cine deranjează faptul că un fumător se duce într-o cârciumă pentru fumători? Vrea guvernul să împiedice viciul fumatului? De ce? Ca să promoveze drogurile ușoare și homosexualitatea? Că, eu asta înțeleg din demersurile guvernului ăsta personal. Ce altceva se poate înțelege? Să-mi arate cineva o justificare economică a interdicției fumatului și a îngăduinței arătate față de homosexuali! Vrea guvernul să îmbunătățească starea de sănătate interzicând fumatul?!? Pe bune?! Păi, atunci, de ce bagă o grămadă de limitări chiar în sistemul de sănătate? Eu aștept de trei luni să fac un RMN, mi s-a spus că nu sunt fonduri până luna viitoare. Dacă la RMN se constată ceva care ar fi trebuit tratat încă de acum două luni, ce face guvernul? Soția mea tușește de-i sar ochii din cap, ajungând în situația de a nu mai putea respira, de două luni. Și?! Are sistemul de sănătate vreo recție alta decât a-mi spune că nu au fonduri? Își imaginează bolșevicii tehnocrați că vor suplimenta fondurile pentru sănătate din amenzile pentru fumat?!? Mă opresc din întrebări fiindcă pisoiul de lângă mine mai are puțin și se pișă pe el de râs văzând întrebările mele!
Mă aștept ca niște patroni de localuri care aveau clientela preponderent fumătoare, să ajungă în sapă de lemn, să dea în judecată guvernul, iar despăgubirile să le plătim noi. Că, n-o să le plătească guvernul, în România, niciodată! Dacă s-ar întâmpla o singură dată să plătească guvernul propriile prostii, nu s-ar mai călca unii în picioare să ajungă miniștri, nu s-ar mai organiza carnagii pentru înlocuirea premierului, și n-ar mai avea DNA-ul ce să facă. Nu m-aș mira nici dacă vreun salariat care oricum vroia să schimbe locul de muncă să pretindă ca jumătate din timpul de lucru să-i fie alocat pentru deplasarea la și de la locul de fumat, amplasat, probabil, pe altă stradă, sau în altă clădire. Că, dacă este loc de fumat în aceeași clădire, car’va’zică se încalcă legea, nu?!?
Pentru cei care nu mă cunosc, precizez că eu NU sunt fumător, NU am fabrică de țigări, NU am cârciumă, NU fac parte din vreun partid, NU fac parte din vreun ONG chipurile apolitic, dar în realitate mai politic decât partidele politice, NU candidez la nici-o funcție eligibilă sau „numibilă”, NU am neamuri care să aibă fie și măcar vreo acțiune pe la vreo fabrică de tutun sau pe la vreo cârciumă. Nici măcar nu calc în localurile pentru fumători pentru că mi se face rău. Și nici nu mă obligă nimeni să calc! În schimb, sunt alergic la MINCIUNI. Da’ alergic rău! Atât de rău, încât nu mă pot stăpâni și să tac, indiferent ce mi s-ar întâmpla. A mă preface că nu văd atunci când cineva MINTE cu nerușinare, ar presupune ca, în prealabil, să mor. Iar dacă minciuna mai este însoțită și de rele intentii, adică avem de a face cu o mârșăvie, nu tac nici dacă, între timp, am apucat să mor!

7 gânduri despre „Traducând din limba română în … limba română

 1. Că veni vorba, în locantă se fumează! Văzui de curând ceva fum, dacă traduc bine „smokey”… „)
  Și tot că veni vorba, adineuri citii ce spuserăți, că nu aveți local și nu ați spus un neadevăr, că nu ați spus „nu am nici local nici locantă”!
  Gata cu critica pe text.
  Nu înțeleg ce nu înțelegeți! Trăim în cea mai democratică dintre lumi! Noi avem libertatea de a critica, ei au libertatea de a face ce vor mușchii celor ce i-au numit!

  • Apreciez onestitatea si corectitudinea acestui comentariu, chiar daca „m-a prins cu matza-n sac”. Caci, e adevarat, AM o locanta. Si e adevarat, IN LOCANTA MEA exista ceva pe baza de fum, respectiv SMOKIE.Ca sa nu mai zic de ala de la intrare, care sta cu pipa-n gura!
   Dar si mai adevarat este finalul. Caci, asa este, noi zicem ce vrem, iar ei FAC „ce vrea mushkii” stapanului lor.

 2. Nu este cazul sa-ti faci autocritica: legea interzice fumatul in orice loc,chiar si deschis-trotuar- daca in apropiere sunt locuri de joaca pentru copii..inclusiv pe plaja..Si acum eu, ca si constantean la plaja,ce fac? Daca in apropiere doi tanci se joaca in nisip,e loc de joaca? Ce fac, ma duc mereu la cadastru sa identific locurile…? Ce inseamna IN APROPIERE ?Este in exemplu de logica tampita a guvernantilor si politicienilor..P.S.CE S-A INTAMPLAT AZI IN BELGIA NE-A DAT POSIBILITATEA SA VEDEM CE MARE PRESEDINTE EUROPEAN AVEM.ADICA:LA PROBLEMA BEBELUSILOR MORTI A SPUS:Sunt un pic ingrijorat… AZI A SPUS:Suntem ingroziti..PS 2 Ca om din invatamant ma intreb cum e platita tov Carmen johanis la liceul sau pe timpul trambalarilor in strainatate?

  • Ai merita sa fii premiat pentru CEA MAI MISTO INTREBARE DIN SPATIUL VIRTUAL: „Ce fac, ma duc mereu la cadastru sa identific locurile?”.
   Apropo de nenorocirile de azi, mi i-am amintit iar pe marii analisti politico-strategico-etceteristi care ne explicau ca vinovata pentru invazia din Europa este Rusia. Caci, nu-i asa, Rusia bombardeaza de zece ani in Afganistan, in Irak, in Siria, in Libia, adica pe acolo de unde au fugit oamenii aia ingroziti. Nu e de mirare ca unii dintre acesti analisti politico-strategico-etceteristi erau mari lingatori de cururi sovietice pana in 1989.
   In ceea ce-l priveste pe tovarasul proprietar de guvern, omu a zis bine atunci cand a exclamat GHINION. Doar ca se referea la noi, iar noi am crezut ca se referea la el!

 3. Cum în România orice minune ține trei zile, iar uneori trei ore, onorabilii noștri parlamentari modifică legea antifumat! Așa că „prin spațiu public închis se înțelege orice spațiu accesibil publicului care are acoperiș și care este încadrat de pereți de jur imprejur, cu excepția spațiilor cu destinație locativă”. Deputatul Catalin Fenechiu zice că „prima dată nu și-au dat seama de amploarea restricțiilor și n-au realizat că este o lege împotriva fumătorilor, au crezut ca este o lege împotriva fumatului în spațiile publice, nu o lege împotriva fumătorilor”!
  Ar fi de întrebat stimabilul dacă nu și-au dat seama de amploarea restricțiilor, deci n-au gândit suficient, deci au greșit, de ce nu despăgubesc din salariile lor de parlamentari pe cei care pierd fiindcă și-au pierdut clienții și le-au scăzut veniturile???
  Și cum dracu vine aia cu lege împotirva fumatului? Fumatul ăsta e extraterestru, nu îl practică… fumătorii?!! Adică, hai să amendăm vulpea fiindcă poartă coadă!
  P.S. Subscriu că nici eu nu am fabrică de țigări, nici afaceri, nici rude cu afaceri, iar de fumat fumez o țigară pe zi, din trei în șapte zile…

 4. Neica Joianu ăsta cu ghinionul, este ezact la fel cu neica ălălalt cu „să trăim bine”… adică ne-a spus-o din start… nene, uite ce v-așteaptă, iar noi am crezut că asta i-așteaptă pe alții, nu pe noi. Acuma, dacă ridicăm glasul și zicem oarece despre ce face și ce tace, o să primim mai mult ca sigur răspunsul: „ghinion”! Adicătelea, ghinionul nostru că nu am fost atenți ! ca și data trecută (adică în 2009), ca și data ailaltă (în 2004) și , vorba lu neica Ion Creangă: „ca de când suntem!”
  Dar, așa cum a subliniat un antevorbitor (de mâine), avem dreptul să vorbim (până iese legea aia cu defăimarea și deformarea și informarea și dezinformarea) iar ei au dreptul să facă și să tacă tot ce vrea mușkiu lor și al șefilor lor, în veacul vecilor… AMIN!

  • Suntem superficiali. Pe langa superficialitatea de toate zilele, care ne ofera si ceva avantaje, o avem si pe aia cand n-ar trebui. Adica, de cate ori vreun papagal politic face cate o afirmatie care ni se pare noua ca ne gadila … in dos, nu-l intrebam „Adica, ce vrei sa zici? Dezvolta subiectul”. Nu! Noi, doar ii aplaudam si-i votam.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s