Dresură

Când am decretat eu că animalele sunt ființe superioare omului, am argumentat prin faptul că animalele nu mint. La om, minciuna a devenit ceva obișnuit. Atât de obișnuit, încât cei care nu mint devin suspecți și li se atribuie cele mai mârșave gânduri de mărire. În etapa actuală de evoluție a ființei umane, dacă vrei să trăiești normal într-o societate care-și zice modernă și civilizată, este obligatoriu să minți.
Între timp, am descoperit și alte manifestări prin care animalele își dovedesc superioritatea față de om. De exemplu, dresura. Se zice că omul dresează animale. Dresează lei, dresează cai, dresează câini, dresează capre, da’ ce nu dresează! Le pune să facă tot felul de chestii pe care ele nu le fac în mod obișnuit.
Mă rog, pisici nu prea dresează, pentru că pisicile au pretenția că ele au inventat șefia, iar omul doar a preluat-o de la ele, nerecunoscător. Așa că, drept represalii, ele nu permit omului să le dreseze.
Dar cum dresează omul animale? Folosește o grămadă de instrumente, se străduiește o grămadă de timp, mai apelează și la metode brutale, mai umblă și cu zăhărelu, ce mai, e o adevărată epopee dresarea unui animal.
Dar, oare, numai omul dresează animale? Eu cred că până și dresura omul a învățat-o tot de la animale. Căci și ele dresează oameni și îi dresează mult mai eficient. Și animalele îl pun pe om să facă tot felul de chestii pe care nu le face în mod obișnuit. De exemplu, omul merge, nu aleargă tot timpul. Cu toate astea, tigrul, ca să dau un singur exemplu, l-a dresat pe om să alerge. Și l-a dresat extrem de simplu, astfel că, spre deosebire de om, el nu are nevoie de mulțimea aia de instrumente și nici nu umblă cu zăhărelul. El doar rânjește o dată și omul țâșnește ca din pușcă! Campion olimpic iese din cel mai leneș om!
Un alt exemplu este dresura pe care câinii maidanezi o reușesc asupra omului. În mod normal, omul nu se suie pe garduri. Ați văzut, însă, atunci când îl dresează un maidanez, ce repede se suie?! Campion olimpic la escaladat garduri iese din cel mai leneș și neîndemânatic om.
Și spre deosebire de om, ele, animalele, nu se înfoaie în pene cu dresura reușită de ele și nici nu fac plecăciuni cerșind aplauze. Stau demne. În fond, își zic ele, ce mare scofală să dresezi un om!? Se dresează ei și singuri, între ei, deși sunt ființe inferioare, așa că ce mare scofală este să-i dreseze o ființă superioară!?!

Anunțuri

3 gânduri despre „Dresură

  1. Este corect. Dresura este o acțiune asupra animalului, pentru a-l obișnui să acceptate o comportare improrie lui. Numai că, după ce este dresat, animalul îl dresează și el pe om! Rezultatul este un comportament reciproc, în afara celui normal, atât omului, cât și animalului. Numai că omul îl minte pe animal. iar animalul se satură de om și se face că nu-i mai înțelege dresura. Înaltă filosofie, nu?!

  2. Nu știu de ce naiba, dar citind articolul tot așteptam să dau peste ultima ispravă în dresură. Dresura săptămânii! Cum madam Burghiu l-a dresat pe domnul premier și l-a transformat în marionetă în Piața cea mare… Ce vreți dresură mai reușită ca asta, ca un om neafiliat politic (cică!) să vorbească la o adunătură de politici?

    • Observatia este absolut corecta si incantatoare. Numai ca nu aveam cum sa fac eu aceasta remarca, intrucat habar n-am avut de respectiva intamplare. Eu nu mai pierd timp uitandu-ma la maimute teleghidate, deghizate in humanoizi! Cum vad mutantii pe ecran, fug repede pe alt canal, la vreun meci, sau la vreun film, sau la documentarele cu animale cinstite. Adica, alea care chiar sunt animale, adica fiinte SUPERIOARE alora de care ati facut vorbire.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s