Lupta împotriva corupției?!

Mă umflă râsul când îi văd/aud pe marii panglicari românești mestecând, peste tot pe unde li se permite, vrăjeala numită luptă împotriva corupției. Fiindcă în „Patria lu’ democrație”, acolo unde se află boșii care-i finanțează pe ei, se ajunsese cu corupția mai sus decât Everestul, riscând să le blocheze drumul spre Lună, ăia au lansat așa ceva. Conform tradiției, pe unde se duc, coloniștii impun regulile de la ei de acasă, chit că se potrivesc, de cele mai multe ori, ca nuca în perete. La fel au făcut și cu lupta împotriva corupției, ne-au obligat și pe noi s-o fâlfâim. Mă rog, i-au obligat pe ăia cărora le dau ei bani și, pe cale de consecință, și ordine. Nu că n-ar fi corupție la noi, Doamne ferește! Da’, atâta timp cât nu pornește de aici, din noi, degeaba …
Numai că, la noi, lupta împotriva corupției se desfășoară românește. Nici n-ar fi putut fi altfel! Cum anume se desfășoară românește? Păi, se fac dosare pe baza cărora cei acuzați sunt achitați, sau, atunci când sunt condamnați aici, câștigă la CEDO și se mai aleg și cu niscai parale drept despăgubiri, fără ca cei care au întocmit dosare proaste, sau au dat sentințe nejustificate, să pățească ceva. Apoi, se lansează tot felul de zvonuri, de supoziții, de afirmații fără nici-o legătură cu corupția, de cele mai multe ori pe bază de ordine politice, chiar de către cei care, chipurile, luptă împotriva corupției, astfel încât nimeni nu mai crede o iotă.
Ca să mai atenueze totala neîncredere de care se bucură din partea românașilor, marii luptători împotriva corupției primesc medalii de la străini, în cadrul unor spectacole de operetă cu aspect de circ. Mie, și cred că și altora, festivitățile respective mi-au amintit de momentele în care și Stalin îi decora pe niște români. Îi decora pentru că, acei români, nu-i așa, luptau pentru interesele … Na!, că nu-mi mai aduc aminte ale cui erau interesele pentru care luptau acei români atât de vrednic, încât îi decora însuși Stalin!
Nu mai dezvolt pentru că, dezvoltarea derizoriului tinde să devină ea însăși derizorie. Voi sintetiza spunând lucrurilor pe nume. În România, de fapt, se desfășoară o acerbă luptă împotriva luptei impotriva corupției. Iar lupta asta o duc chiar cei care poartă în piept vrăjeala cu lupta împotriva corupției și aplaudacii lor. Firesc, căci numai ei știu cum poate fi subminată.
N-ați înțeles cum vine asta? Normal! Numai cei premiați pentru lupta împotriva corupției știu despre ce e vorba.

Anunțuri

5 gânduri despre „Lupta împotriva corupției?!

 1. …„fără ca cei care au întocmit dosare proaste, sau au dat sentințe nejustificate, să pățească ceva”. Ba „pățesc”. Își iau salariile acelea de zeci de mii!!! Iar cei care câștigă la CEDO sunt despăgubiți tot cu acordul justiției din țara asta, fiindcă CEDO cere înainte de a da verdicte, pentru fiecare caz în parte, argumente și justificări legale pentru deciziile juridice, care de multe ori s-au dovedit eronate după cum bine se știe!
  Aveți dreptate că se luptă împotriva luptei impotriva corupției.

 2. Cred că ar trebui să înțelegem că este vorba de „lupta pentru corupție”, nu de „lupta anticorupție”! Vă gândiți câți „șmecheri” ar rămâne pe drumuri dacă nu ar mai exista „lupta anticorupție”? Normal, corupția ar putea fi diminuată (eliminată, niciodată) ceea ce noi numim „corupție” numai printr-o reglementare coerentă și fermă a circulației banilor!

  • Eu cred ca nici nu se poate vorbi de coruptie in relatiile dintre indivizi, sau intre entitati private. Cum adicatelea coruptie? Coruptie nu poate fi decat acolo unde niste indivizi gestioneaza bani, sau diverse bunuri materiale mobiliare, sau imobiliare, care NU le apartin, ci sunt ale statului. Altminteri, daca mie imi da cineva cinci lei, ca sa-i vand ceva ce este al meu pe un leu, cum dracu sa poti spune ca m-a corupt?!? Ca, n-am auzit ca astia care fac bulbuci la gura luptand impotriva coruptiei (doar la televizor!) ar lupta si impotriva prostiei! Tot asa cum NU AUD PE NIMENI IN ROMANIA RIDICANDU-SE IMPOTRIVA MINCIUNII, care sta la baza tuturor relelor, inclusiv a coruptiei. Nici institutiile statului si nici minunatii cetateni romani nu sunt deranjati de MINCIUNA. Ba, chiar o folosesc in draci!

   • Prin deformarea sensului cuvântului corupție încearcă unii să ajungă „în fruntea bucatelor”, acolo au și ”deprinderi” bine consolidate ! Sunt convins că vor reuși să prostească mulți ”consumatori” de lozinci ! Sper însă că procentul celor cu capul pe umeri va fi mai mare ca cel al „inocenților” care pun botul la orice goangă …

 3. Adevăr grăiești! Pentru susținerea sensului noțiunii de „corupție”, îți trimit descrierea sensului extins alacestei noțiuni:
  Corupție se numește un abuz, activ sau pasiv, al funcționarilor publici (fie numiți fie aleși), în scopul obținerii de avantaje financiare private sau de alte beneficii.[1]
  Corupția reprezintă folosirea abuzivă a puterii publice, în scopul satisfacerii unor interese personale sau de grup.
  Corupția vizează un ansamblu de activități imorale, ilicite, ilegale realizate nu numai de indivizi cu funcții de conducere sau care exercită un rol public, ci și de diverse grupuri și organizații, publice sau private, în scopul obținerii unor avantaje materiale sau morale sau unui statut social superior prin utilizarea unor forme de constrângere, șantaj, înșelăciune, mituire, cumpărare, intimidare.
  Cred că este suficient de clar.Practic, primele două norme constituie esența noțiunii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s