Cum stăm cu istoria, de fapt

Mi-aș dori ca aceste rânduri să fie citite de cei care se bat cu cărămida în piept despre importanța istoriei. Nu de către istorici! Adică, nu de oameni pentru care istoria nu se reduce la lozinci propagandistice, ci la cei care împrăștie vrăjeli politice, cărora le zic istorie.
Am fost la Brașov. Întâmplător mi-au căzut ochii pe o plăcuță aflată la intrarea în oras. Erau înscrise pe trei rânduri următoarele denumiri: pe rândul de sus BRAȘOV, pe rândul de la mijloc KRONSTADT, pe rândul de jos BRASSO. Știam și eu că este nemțească denumirea KRONSTADT, dar habar n-aveam de cea de a treia, așa că am întrebat un localnic. Acel BRASSO este denumirea în limba maghiară.
Toate bune și frumoase numai că, preumblându-mă pe străzile centrale, eu n-am auzit pe nimeni vorbind nemțește, iau ungurește n-am auzit vorbindu-se decât în trenul cu care m-am întors. În schimb, am auzit vorbind italienește foarte mulți și pe câțiva i-am auzit vorbind franțuzește, pe lângă cei care, firesc, vorbeau românește. Desigur, nu m-am preumblat câțiva ani pe acele străzi, și nici nu le-am străbătut pe toate!
Și cum mergeam eu așa, prins între cele trei denumiri și realitatea de pe stradă, încercând să văd dacă este vreo legătură între ele, m-am trezit în dreptul hotelului ARO. Brusc a năvălit în mine imaginea băiețelului de câțiva anișori, care a stat câteva zile la hotelul ARO, cu mama și cu tatăl lui care aveau niște treabă pe acolo. Treabă de care el habar n-avea, dar nici nu-l interesa. Lui îi plăcea că, din camera de hotel, vedea direct muntele. Un munte despre care i s-a spus atunci, prin 1950-1951, că se numea POSTĂVARUL.
Da, numai că acel hotel ARO și acel munte POSTĂVARUL, nu erau în Brașov ci erau în … Orașul Stalin. Iar amintirea asta mă obligă să mă întreb. Dacă tot afișăm toate denumirile acelui oraș, din considerente care nu au legătură cu actualitatea din zilele astea, ci cu o realitate trecută, de ce nu afișăm și denumirea Orașul Stalin? Ce, la Stalin nu s-au închinat românii și nu i-au pupat poala!? Oho, ba bine că nu! Chiar mai apăsat decât le pupă poala americanilor acuma.
Iar dacă lăsăm trecutul acolo unde-i este locul, adică … în trecut, de ce nu ne mulțumim a anunța că acel oraș este BRAȘOV și atât!? Cumva, ne imaginăm că nemții, sau ungurii care ar ajunge pe acolo, sau care locuiesc acolo, n-ar ști unde au ajuns, sau unde locuiesc?!?
Își imaginează cineva că, ascunzând gunoiul sub preș, gospodina pare mai de încredere!?!

P.S. Rândurile de mai sus mi-au amintit și de jenantul BUCHAREST CHRISTMAS MARKET inaugurat cu surle și trâmbițe în buricul capitalei ROMÂNIEI, de cel care era primar la acea vreme. Penibil! Mai penibil decât atâta nu este decât faptul că numeroși români au fost entuziasmați până la a-mi sări mie în cap că de ce îl critic pe primar și ce mă deranjează pe mine că nu i-a zis TÂRG DE CRĂCIUN. Simpatici români! Fără să vrea susțin în draci teoria mea potrivit căreia peste maximum 200 de ani, dacă lucrurile vor evolua pe făgașul pe care s-au așezat în ultimii ani,  NU VA MAI EXISTA POPORUL ROMÂN pe aceste meleaguri. Iar atunci, cu siguranță, prima denumire de pe plăcuța pe care sunt înscrise trei denumiri, va dispare. Căci, nu-i așa, locuitorii de la acea vreme nu vor mai fi români și nu vor inscripționa numele localității lor după toate neamurile care au trecut pe acolo.

P.S-2-a doua zi: Observ că talentul meu nu se dezminte, astfel că fiecare cititor înțelege ce poate, nu ce aș fi vrut eu să înțeleagă. Așa că, mă văd nevoit să condensez totul la o singură întrebare care sper să fie clară, acuma: De ce nu scriem pe plăcuța aia numai BRAȘOV, iar dacă scriem și KRONSTADT si BRASSO, de ce nu scriem și ORAȘUL STALIN?!? Eu NUMAI la întrebarea asta aș avea nevoie de un răspuns pe care să-l pot înțelege!

Anunțuri

21 de gânduri despre „Cum stăm cu istoria, de fapt

 1. Dacă nu greșesc, legea prevede să fie înscrisă denumirea localității și în limba minorităților care reprezintă cel puțin 20 % din populația comunității. Din statistici rezultă că populația maghiară reprezintă în Brașov doar 9 %, iar populația germană cred că nici prin totunjire nu atinge „altitudinea” 1 %. Având în vedere că ironia (justificată de ponderea în populația municipiului) că Brașovul ar trebui să poarte măcar în paranteză denumirea „Iașov”, nu ar fi surprins pe multă lume dacă la intrare ar fi figurat și denumirea în dialectul spacific în „dulcele târg al Cotnarilor”. Dar … nu a fost să fie … În ceea ce privește denumirea purtată cam din 1950 până prin 1956, pe la sfîrșitul secolului trecut mai erau vizibile literele (mari cam de ordinul zecilor de metri) din soiuri de brad (de culoare diferită față de restul vegetației) plantați în treimea superioară a muntelui Tâmpa, pe versantu vestic. Măcar de beleaua asta am scăpat relativ repede, deși ar fi fost mai corect să fim scutiți de un nume care nu avea absolut nici o legătură cu această localitate ! Statuia uriașă a respectivului conducător rus zăcea încă prin 1990 aruncată într-o rână într-o curte a Intreprinderii de Gospodărie Comunală în cartierul Bartolomeu Nord (în apropiere de un oficiu poștal, dar pe partea cealaltă a străzii) !

  • Daca va duceti in Londra veti fi uimit cati pakistanezi si indieni traiesc acolo. Unii s-au nascut acolo. Nu cred ca le-a trecut prin cap vreodata sa ceara schimbarea numelui Londrei. Nici macar acuma cand primar al Londrei este un musulman.

   • Cu deosebit respect vă reamintesc fără intenții necurate că pachistanezii în ciuda originii (certe) asiatice comune, nu se trag din huni … Nu cu aluzia că noțiunea de hun ar avea o conotație negativă, dar trebuie respectat adevărul istoric !!! Dacă mă credeți pe cuvânt …
    Cu tot respectul !

 2. IAN TZE CIUAN,LI HAN MINIAN WAN AN SHI…..RETROGRAZILOR…..ASTA VA FI DENUMIREA WASHINGTONULUI PESTE 30 DE ANI…CEEA CE ESTE NORMAL…IAR UNGURII VOR ALCATUI O REPUBLICA AUTONOMA IN ANTARCTIDA,GRANITA CU REPUBLICA RROMALES…TRAIASCA GLOBALIZAREA,BOICOTATI MC DONALD…P.S. IN URBEA MEA SUNT DEJA 6 MARI MAGAZINE CHINEZESTI IAR GANGSTERII S-AU MUTAT PE CENTURA…P.S.2 STIU CA NU SUNT LA OBIECT,DAR GAZDA NOASTRA ARE DREPTATE :DE CE NU UZINELE GOTWALD,PIECK,VA AMINTITI? IAR COMUNA VALUL LUI TRAIAN SE VA NUMI BASESTI,DUPA CUM SECTORUL X DIN CAPITALA UNDE LOCUIESTE ALINUTA SE VA NUMI TARGUL…….ASA CUM SE CHEMA CEVA LEGAT DE MIHAI VITEAZUL

  • Cred că vă înșelați : comina Valul lui Traian se va numi tot Murfatlar, iar numele urât mirositor a unei localiăți va rămâne doar în Maramureș, fără nici o legătură cu individul care ne-a umilit un deceniu și încă perseverează …
   Ceea ce mi se pare absolut normal !!!

 3. p.s.3 REVIN,PT CA MAI UITA OMUL…..MESAJ PT. CEI CARE FLUTURA IN AER CODUL ETICII SI ECHITATII SOCIALISTE:VEDETI CINE A FOST REALES PRESEDINTE LA BAYERN MUNCHEN……DUPA APROAPE 2 ANI DE….ODIHNA…..RUSINE .CUI ? CUI MERITA

 4. nu vreau să vă stric petrecerea, dar alăturarea hunilor de maghiarime este doar o altă furăciune a maghiarilor. Ei sunt doar un popor nomad, de origine turcică, spre deosebire de HUNI, care veneau din altă zonă… folclorică. Nici măcar faptul că o mulțime de conlocuitori se numesc Atila nu-i face mai huni decât nu sunt !!!
  Iar scrierea pe tăblițe în mai multe limbi, ar trebui să ne deranjeze mai puțin, atâta timp cât am intrat în Europa și ne supunem hotărârilor ei, la care am semnat – prin reprezentanții noștri – că vom adera… Mai ciudat e faptul că o mulțime de cetățeni cu ochii oblici au început să creeze spații de producție în România, că produsele lor sunt MADE IN UE și că, încă, nu vor caractere chinezești desenate pe tăblițele alea, dar nu mai durează mult. Cât despre ciudații noștri conlocuitori, care, în ținutul secuiesc au devenit ÎNLOCUITORI, fără ca nimeni să-i deranjeze, ce să mai zicem ?!? „taci și înghite” îmi zicea muica… știa ea ce știa !!!

  • Pai, Marinica, in UE fu, pana de curand, si Londra, iar acolo majoritari sunt idienii, pakistanezii, irlandezii, scotienii. Adica, astia toti, insumati, sunt mai multi decat englezii. Aia de ce nu scrisera decat LONDON, nu scrisera si-n pakistaneza? Sau in irlandeza? Sau, noi intraram intr-o UE speciala, romaneasca!?!

 5. Cu riscul de a mai primi ceva înjurături, încerc să prezint câteva aspecte, greu de acceptat de către unii oameni.
  Cu circa 3-400 de ani în urmă, când au apărut germenii capitalismului, structurile sociale, care aveau forma de GINȚI/POPOARE/NEAMURI, au intrat și ele într-o evoluție generată de noua evoluție a economiei. Este vorba de apariția unor forme economice dezvoltate, care necesitau un număr mare de participanți. Aceștia erau proprietarii bunurilor și cei care produceau bunurile. Treptat, cele două categorii s-au dezvoltat, în sensul unei colaborări conștiente. Perioada nu a fost una lină. A cunoscut numeroase diferende, ciocniri, revolte, războaie, atât pe plan intern, cât și extern. În acest context, s-a conturat și a evoluat o nouă structură socială, respectiv NAȚIUNEA, diferită de cele anterioare. Aceasta presupune o unitate de limbă, de cultură, tradiții, teritoriu, interese, obiective, dar și o armonie în ce privește evoluția. Așa a apărut și s-a dezvoltat națiunea consolidată, specifică țărilor dezvoltate. În România, evoluția ei a fost mult întârziată. Cauza a fost trecerea la feudalism, sărind peste sclavagism, fapt care, în paralel cu poziția ei teritorială, a dus la trecerea târzie la capitalism, față de cea a țărilor care se desvoltaseră, inclusiv prin beneficiile obținute din ocuparea unor țări din celelalte continente. De fapt, unificarea României, cerință fundamentală a trecerii la stadiul de națiune, a avut loc abia în anul 1918. Evoluția ulterioară a țării noastre a fost dificilă. Diferențele economice față de țările dezvoltate înaintea noastră, dar și dificultățile interne au întârziat formarea unei națiuni coerente, semnificative. A existat o încercare, în perioada 1972-1984, dar aceasta a eșuat, o asemenea structură având caracter ce nu se poate dezvolta, respectiv nu poate avea un caracter politic. După 1989, a urmat o perioadă confuză sub aspect politic și social, care crează dificultăți în ce privește consolidarea națiunii române. Ar mai fi multe de spus, dar ajunge!

  • Asa e, dar intrebarea mea ramane. De ce nu scriem pe placuta aia or NUMAI BRASOV, or, daca scriem si KRONSTADT si BRASSO, de ce nu scriem si ORASUL STALIN?!? Ca, eu DOAR ASTA NU INTELEG, dar n-am stiut sa condensez intrebarea!

  • Si cand se numea ORASUL STALIN, oamenii de acolo si muntii NU mai aveau valoare?! Sau, ale cui valori comune? Ca, vorba cuiva care traieste acolo, Brasovul este PLIN de moldoveni. De ce nu inscriptionam placuta si in graiul lor?!? La mine NU SE LEAGA niciuna din explicatii, in afara de ploconismul nostru, ca sa nu-i zic de-a dreptul pup-in-curism. PROPRIA ISTORIE o NEGAM cu voiosie, dar ne inclinam in fata alora mai tari, lipsiti TOTAL de demnitate.

   • Apropo, a testat cineva opinia basovenilor referitor la problema in cauza? S-ar putea sa va mire opinia lor. Am petrecut trei ani in urbea respectiva si am fost mirat sa constat care este atitudinea localnicilor fata de alti conationali extra-carpatici, lucru valabil si pentru alti conationali intra-carpatici (mai ales in ultima perioada de aprox 20 ani), vezi clujeni, aradeni, bihoreni (ma refer numai la etnici romani). Cheltuiti enorma o energie pentru „paiul din ochiul altuia si nu pentru barna din ochii nostri”, care suntem noi. Atitudinea lor, maghiari, secui etc. a fost aceeasi acu 400 ani, in prezent si poate si peste 100 ani, ce facem insa cu noi (inclusiv eu)?

   • Pai, dupa cum bine am zis, eu i-am intrebat mai intai pe brasoveni de ce nu au scris si ORASUL STALIN. Unii au pufnit in ras, altii si-au dat ochii peste cap. Pe aia care vorbeau in italiana pe strada nu i-am intrebat in ce oras stiu ei ca se afla. Daca as fi fost inspirat, chiar i-as fi intrebat.
    Totusi, ma indoiesc ca cetatenii care traiesc in oras s-au dus si au cerut sa fie inscrise cele trei denumiri si ATAT. Crezi ca s-ar fi scandalizat brasovenii daca s-ar fi scris si in engleza, de exemplu, chiar daca nu stiu eu cum s-ar fi scris?
    Eu as avea curaj sa fac pariu ca peste ceva ani, nu-i pot contabiliza de acum, o sa dispara BRASOV si o sa ramana numai KRONSTADT si BRASSO. Iar romanii, daca se va gasi un alt nebun ca mine sa se intrebe, ii vor spune cum mi-au spus si mie cu TARGUL DE CRACIUN devenit CHRSITMAS MARKET, ca de ce-l deranjeaza. Asta, daca vom fi si atunci tot colonie. Ca, presupunand prin absurd ca ar fi plecat amerianii pana atunci de aici, sa vezi ce injuraturi la adresa lor ar trage. La fel cum au facut cu rusii. Intai i-au pupat, i-au lins, apoi au trecut la injuraturi. Ca si cu turcii. Romani au fost toti cei care s-au dat cu turcii, s-au dat cu rusii, s-au dat cu nemtii, apoi i-au injurat pe toti, iar acuma s-au dat cu americanii. INCAPABILI sa fie ei insisi, DEMNI si DREPTI.
    Si ca sa ma intorc de unde am plecat, CE SE INTAMPLA DACA PE PLACUTA AIA SCRIS DOAR BRASOV? Cine nu stia CE? Si cine nu intelegea CE? Si care-i semnificatia celor trei denumiri?!?

   • Nu, nu cred ca s-a fi scandalizat, ca noi toti si ei sunt sunt tinuti ocupati cu problemele cotidiene. Un curent de opinie referitor la problema in cauza a fi aparut intr-o societate cu constiinta de sine in care membrii ei au timp si pentru a sesiza astfel de derapaje. Nu vreau sa intru in problematica societatii civile care ar fi trebuit sa fie prima care sa amendeze astfel de probleme. Dvs ati sesizat problema, dar un ONG veritabil ar fi avut alta greutate si o probabilitate mai mare de a rezolva ceva, de exemplu, asa cum era normal, un referendum local, apropo de democratie. Imi pare rau dar iar ma intorc la, avand in minte ultimul paragraf scris de dvs, problema suntem noi. Este adevarat, nimeni nu vrea un roman linistit, cu mijloace de trai decente, el trebuie tinut in stres si saracie facand fata unor probeme induse artificial aratandui-se ca de unul singur poporul roman nu poate duce nimic la bun sfarsit (sau poate face mai mult decat s-ar astepta altii).
    Poate ca, peste ceva timp, va ramane pe panoul respectiv doar KRONSTADT si BRASSO, nu vreau sa fac nici o previziune despre soarta regiunii intra-carpatice.

   • Romanii nu fac ONG-uri! Ei fac scandal doar in strada, acolo unde nu-i ia nimeni la intrebari pe ei, cum se achita de datoria pe care o au, dar si de datorii, acolo unde ei doar striga vrajeli politice si emit pretentii NUMAI FATA DE ALTII. Ceea ce se numesc ONG-uri, sunt, de fapt, niste firme aducatoare de profit unora. Cinstit ar trebui sa se numeasca FNG-uri, adica Firme Non Guvernamentale. Caci NUMAI asta fac.Si, bine-nteles, imbracate in straie politice.
    Iar alea care nu sunt FNG-uri, sunt oficine ale altora, in slujba carora se inregimenteaza, voios, o gramada de romani care au si nesimtirea de a se bate in piept cu caramida istoriei, pretinzandu-se urmasi ai dacilor cei drepti si viteji.

 6. „Zicerea” mea nu se referă la un individ, ci la toți cei care fac parte din ansamblul general al locuitorilor teritoriului țării, al celor care se trag din acest neam! Cazul de la Brașov este o mică parte din ansamblul comportamentului acestui popor oropsit și confuz.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s