Șantajabilitate

N-aș ști să definesc șantajabilitatea. Sunt aproape sigur că, din dorința de a înțelege „ce vrea ăsta să spună”, cititorii se vor uita într-un dicționar. Ar trebui să găsească o definiție din care să rezulte că e ceva de rău, ceva negativ, ceva nedorit, ceva ce trebuie combătut, ceva ce trebuie evitat. Dacă așa vor găsi, îi asigur că definiția aceea este de pe vremea comunismului, adică de pe vremea regimului criminal. Căci, să fim serioși, a fi șantajabil în democrația din România este o mare calitate. Este calitatea care asigură multor oameni ascensiunea pe culmi pe care n-ar fi ajuns în veci, dacă nu ar fi fost șantajabili cu ceva. Fiind șantajabili, alți oameni, deștepți, de bună seamă, îi împing în sus. De ce? Păi, de acolo, de sus, unde au fost cocoțați, pot fi cu mult mai folositori celor care i-au împins de la spate, indiferent dacă ceea ce li se cere este ilegal, sau imoral, sau incorect. Că, dacă nu vor să-i servească pe cei care i-au propulsat, …
Eu chiar cred că, școala românească, dacă s-ar dori cu adevărat să înarmeze tinerii cu pârghii de folos în viață, ar trebui să-i învețe cum să devină cât mai șantajabili. Căci, în ziua de azi, ăia care călăresc pe cai mari, nu au nici-un interes ca cei ce fură, mint, jecmănesc, tâlhăresc, sau, pur și simplu, sunt incompetenți, sau au ca unică preocupare „să umble cu fofârlica”, să fie pedepsiți, sau sancționați, sau dați deoparte și puși la locul lor. Nu! Ei îi vor liberi. Liberi, liberi, dar șantajabili. Ca să-i promoveze acolo unde au ei interese proprii.

 

Anunțuri

2 gânduri despre „Șantajabilitate

  1. Din pacate adevarul este cel spus de tine. Ajungi sa nu mai crezi in ceea ce ai impresia ca intelegi. Dupa o gramada de ani si insotit de un CNP ruginit cred am fost un focar de iluzii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s