Minunata limbă română

N-am descoperit eu minunăția limbii române. Nici n-aș fi avut cum, că n-a apărut acuma. După părerea unor utilizatori ai ei, limba română a apărut chiar înainte de a se naște și se vorbea chiar pe când nu era. Probabil, asta este una dintre primele caracteristici care o fac minunată.
Cum ziceam, n-am descoperit eu minunăția minunatei limbi, dar nu pot să nu mă mir și eu alături de marii descoperitori anteriori mie. Căci, de descoperitorii contemporani cu mine nu mă voi atinge. Nu de alta, dar mulți au devenit chiar doctori în limba română. Și, așa cum se întâmplă cu copilul cu mai multe moașe, care rămâne cu buricul netăiat, tot așa și minunata limbă română nu se poate vindeca deși colcăie doctorii prin ea.
Adevărul este că nu limba română este bolnavă, ci utilizatorii ei. Ăia care zic că limba n-ar fi trebuit să fie așa, deși ei nu se născuseră când limba se vorbea, iar cei care o folosesc nu o folosesc ca să le dea lor satisfacție, ci ca să-și spună unul altuia ce le mișună prin cap. Cu toate astea, cohorte de pricepuți în ale limbii își dau ochii peste cap și stabilesc reguli la care limba română se uită cu coada ochiului și râde de se prăpădește.
Eu, nedoctor în limba română, chiar dușman al celor care își dau ochii peste cap că „Nu se zice ie mulți”, fără să-i intereseze ce înțeleg vorbitorii din această formulare, ci doar că nu se încadrează în regulile academice, de parcă d-aia ar fi apărut limbajul, ca să respecte niște reguli care nu existau, eu, deci, nu mă pot stăpâni să nu aduc două exemple întâlnite pe stradă. Adică, acolo unde oamenii comunică între ei prin limbaj. Că, la forumurile academice nu se comunică, ci se conferențiază, se susțin teze, etc.
O grămadă de utilizatori ai limbii române, preponderent din ăia titrați, mai bine ar fi fost nitrați, sau fosfați, și-au dat ochii peste cap și au râs de utilizatoarea aia care a zis succesuri. Mă rog, eu știu că unii dintre ei o făceau doar ca să acopere altă mârșăvie reală, dar o grămadă de saltimbanci au luat de bun faptul că succesuri ar fi un cuvânt greșit. Niciunu n-a avut curiozitatea să deschidă un dicționar românesc să constate că succesuri este consemnat ca formă de plural pentru succes. N-au avut curiozitatea asta, dar ce aerobică au făcut ei cu ochii ….
Minunăția, chiar splendoarea limbii române mi-a fost relevată ieri, de un afiș lipit pe un stâlp. Scria așa: “CONFECȚIONĂM PUȚE” și era și un număr de telefon la care puteau fi apelați cei care confecționau puțe. N-am cum să urmăresc chestiunea asta, dar nu m-aș mira dacă niște doctori în limba română ar suna la ăia, seara, pe furiș, să nu-i audă nimeni, cu speranța că le vor confecționa exact ceea ce au înțeles ei. Că, ei nu înțeleg decât cu manualul în mână! Iar acolo …

16 gânduri despre „Minunata limbă română

 1. Se mai întâmplă să confecționeze și PUȚE, dar eu am urat multor prieteni SUCCESURI în organizarea festivalelor (sau festivalurilor) de umor, iar ei… au râs (nu de mine!) .. așa că, hai să ne uităm la Dragoș Pătraru se vedem pe unde umblăm și în ce țară ne-am așezat privata !

  • Poate râdeau de ăia care râdeau de aia care a zis succesuri. Altminteri, zi-le să se uite în DICȚIONARUL ENCICLOPEDIC ROMÂN.

 2. TARGETUL MEU E SA CUCERESC MARKETUL CU ACTUALUL TREND-auzit la TVR-ASA CA VOI SHARUI PRIN CRACUIRE-auzite de la studenti…UN NENOROCIT NUMIT PATAPIEVICI SPUNEA CA LB. ROMANA E BUNA DOAR PT INJURATURI..PARTIAL ARE DREPTATE,ASA CA VREAU ADRESA LUI SA-I TRIMIT 1234 INJURATURI TRADUSE IN IVRIT…

  • Vad ca tu te exprimi in romgleza. Eu ma refeream la limba romana, aia din care se tragea latina, dupa parerea unora, desi inca nu aparuse limba romana pe cand se vorbea latina.

   • Ați ajuns Dvs. cu mașina timpului in vremea lui Burebista ca să știți în ce limbă se înțelegeau geto-dacii? Doar un clasic in viață tocmai a afirmat că: ”normele academice au aparut DUPA aparitia limbajului, NU INAINTE”

   • Da, uite ca nu mi-am dat seama ca geto-dacii, fiind geto-daci, ar fi fost capabili sa foloseasca o limba care inca NU APARUSE. Probabil, isi spuneau secrete intre ei si nu vroiau sa le priceapa ceilalti.
    E adevarat ca normele au aparut DUPA aparitia limbajului, dar pana si limbajul trebuie ca MAI INTAI SA APARA si de-abia DUPA ACEEA POATE FI FOLOSIT.

   • Nu insinuez decat ca ESTE O PROSTIE sa se sustina ca geto-dacii foloseaua un limbaj despre care TOATA LUMEA sustine ca a aparut DUPA CATEVA SECOLE si sa mai si sustina ca limba latina, LIMBA CARE SE VORBEA, se tragea din limba romana, LIMBA CARE NU APARUSE. Despre asta e vorba.
    Altminteri, articolul meu este o satira la adresa celor care nu-s capabili sa-nteleaga mesajul, din cauza unor greseli fie de scriere, fie de pronuntie. Astia NU AU INTELES DE CE A APARUT LIMBAJUL VORBIT si NICI CEL SCRIS. La ei, existenta limbajului se rezuma la respectarea regulilor. D-aia sunt sigur ca nu-s capabili sa inteleaga acel anunt, din finalul articolului, anunt pe care eu l-am vazut cu ochii mei pe un stalp din cartier.
    Apropo de ce ati zis la inceput, cu inavatatul limbajului, eu, DIMPOTRIVA, nu cred ca limbajul se invata. Limbajul este o manifestare a unor trairi interioare corelate cu nevoia de a transmite acele trairi. Ca romanii invata ACUMA sa se exprime, folosind limbi in care, de fapt, nu gandesc, pentru mine asta NU INSEAMNA CA EI INVATA VREUN LIMBAJ, ci doar ca se manifesta ca niste BABUINI.

   • 1. Am mai mult respect pentru muncitorul care își câștigă existența săpând puțuri decât pentru succesele unor progenituri cățărate ca niște plante parazite pe Pilele, Cunostințele și Relațiile părinților sau pe studiile unor academicieni si istorici care au uitat să mai citească de când si-au scris doctoratele mai mult sau mai puțin plagiate.
    2. Datorită lui Ptolomeu, TOATĂ LUMEA a crezut timp de 1300 de ani că Pământul este in centrul Universului.
    3. Intr-un sfert de oră nu ați avut timp să urmăriți filmul indicat. Dacă nu ați fi amestecat lucrurile, nu m-aș fi băgat. Politicienii n-au decât să ajungă din lac în puț dacă le place să se joace alba-neagra cu funcțiile, dar îi ignoră complet pe cei capabili și neșantajabili.

   • 1. Nu vad legatura cu articolul meu. Observ ca NU ati inteles ce am spus cu privire la progenitura si cu privire la cei care s-au luat de succesurile ei. Vreti sa reiau? Poate, acuma intelegeti: ” …unii dintre ei o făceau doar ca să acopere altă mârșăvie reală,…”. Vreti sa va explic? OK. Deci, succesuri era o forma corecta, dar cum ajunsese duduia in pozitia in care ajunsese NU MAI ERA CORECT. Si, atunci, saltimbancii s-au luat de succesuri, prostovanii s-au luat si ei, toti, dupa chestia asta si NIMENI NU S-A MAI INTREBAT CUM A AJUNS DUDUIA ACOLO UNDE NIMIC N-O INDREPTATEA SA AJUNGA.Toti s-au multumit sa o critice pentru ceva ce era, de fapt, CORECT si nimeni n-a mai zis nimic despre MARSAVIE. Did I make myself clear enough?!
    2. Am inteles. PTOLEMEU a stabilit ca limba latina se tragea din limba română. Îi admir pe cei care-și susțin punctele de vedere, chiar și atunci când se dovedeste ca sustin o prostie.Totusi, cateodata, e bine sa se lepede de prostia aia.
    3. Ce anume am amestecat? Nu stiu de ce ati avut nevoie de aceasta afirmatie gratuita, ca sa enuntati adevarul din final, adevar pe care eu insumi l-am pomenit ADESEORI, ultima data chiar in articolul SANTAJABILITATE.

   • Originea și formarea limbii române e una iar modul cum e vorbită acum e altceva. Acum TOATĂ LUMEA știe că TROIA a existat cu adevărat iar ENEA a fost un refugiat de război troian care a plecat spre Peninsula Italică cu tot cu limba pe care o vorbea. Scoala Ardeleană nu avea habar de genetică si nici nu știa că Troia e la doi pași de România. In ”Eneida” Vergiliu spune că Enea a ajuns în Italia după şapte ani de la căderea Troiei. Am citit-o in liceu. Noi ne ocupam si de literatură latină în liceu. Istoricul Dio Cassius (n.155 – d.229 e.n.) descrie razboaiele purtate de Daci si Romani – spunand despre Traian (conducatorul Legiunii Romane) ca a fost un trac veritabil si ca razboaiele purtate erau fraticide (intre popoare de aceeasi origine). Iar Traian, spunea inainte de a porni la luptă: “mă întorc în țara străbunilor mei“ Articolul următor e mai scurt decât un film de 80 de minute: https://extraterestriiprintrenoi.wordpress.com/2014/02/19/biblioteca-vaticanului-confirma-dacii-nu-au-fost-romanizati-niciodata-dacii-erau-de-fapt-stramosii-romanilor-condusi-de-traian/

   • Ca sa-i citez pe cei din grupul DIVERTIS va zic si eu: Asa, si? Ce legatura are ceea ce ati spus acuma cu ceea ce am scris eu? Cine a contestat faptul ca „originea si formarea limbii romane e una, iar modul cum e vorbita e altceva”? Si ce legatura are Troia cu aia care nu inteleg vorbele din cauza virgulelor?!? Sau, pote, vreti sa spuneti ca, din moment ce Traian insusi spunea ca se intoarce in tara strabunilor lui, asta inseamna ca el se exprima in LIMBA ROMÂNĂ!?
    Nu-mi mai dati sa citesc, ca nu citesc. Pe masura ce am tot citit, am descoperit cata prostie zace in capetele unora dintre cei care scriu. Asa ca, aplic metoda japoneza. Intrucat nu am cum sa le fac eu curatenie in cranii, nu ma mai uit la ei. Rar mi-a fost dat sa intalnesc prostie mai mare ca aia cu limba latina care se trăgea din limba română. Dar, deși ei vorbeau limba română, vorbitorii nu erau români, ci erau geto-daci. Cititi cu voce tare chestia asta si veti auzi vrabiutele razand pe pervaz! Ca să nu mai zic de melci, că ăia se ascund în cochilie de rușine.

   • Să vedeți ce o să râd eu și pescărușii de pe acoperiș când se vor schimba toate manualele de istorie antică și de formare a limbii române.

   • De-abia astept sa citesc in acele manuale ca NU AU EXISTAT GETO-DACI, ci erau ROMÂNI. Căci, altminteri, cum dracu să poți spune că LIMBA ROMÂNĂ a apărut ÎNAINTEA LIMBII LATINE, dar ROMÂNII, adică cei din care IZVORĂȘTE LIMBA ROMÂNĂ, AU APĂRUT MAI TÂRZIU. Sau, în logica limbiștilor, deși limba latină se trăgea din limba română, latina apăruse, totuși, mai înainte. Ar fi în spiritul democratic actual, în care LOGICA NU ARE CE CĂUTA.
    Sau, dracu stie, poate si-a pus cineva in cap sa-mi concureze mie scrierile umoristo-satirico-sarcastice si nu m-am prins eu. Dacă am noroc, se va descoperi că și chestia cu BIG-BANGU s-a petrecut exact cum am descris-o eu. Deși, chiar nu știu dacă nu cumva și BIG-BANGU s-a tras tot din limba română. Că, extratereștrii ăia de unde s-ar fi putut trage dacă nu din daco-geții care nu vorbeau în limba lor, ci într-o limbă viitoare. Deci, clar erau extratereștri.

 3. Limba noastră
  poezie de Alexei Mateevici – Imnul de stat al Republicii Moldova

  Limba noastră-i o comoară
  În adâncuri înfundată
  Un şirag de piatră rară
  Pe moşie revărsată.

  Limba noastră-i foc ce arde
  Într-un neam, ce fără veste
  S-a trezit din somn de moarte
  Ca viteazul din poveste.

  Limba noastră-i numai cântec,
  Doina dorurilor noastre,
  Roi de fulgere, ce spintec
  Nouri negri, zări albastre.

  Limba noastră-i graiul pâinii,
  Când de vânt se mişcă vara;
  In rostirea ei bătrânii
  Cu sudori sfinţit-au ţara.

  Limba noastră-i frunză verde,
  Zbuciumul din codrii veşnici,
  Nistrul lin, ce-n valuri pierde
  Ai luceferilor sfeşnici.

  Nu veţi plânge-atunci amarnic,
  Că vi-i limba prea săracă,
  Şi-ţi vedea, cât îi de darnic
  Graiul ţării noastre dragă.

  Limba noastră-i vechi izvoade.
  Povestiri din alte vremuri;
  Şi citindu-le ‘nşirate, –
  Te-nfiori adânc şi tremuri.

  Limba noastră îi aleasă
  Să ridice slava-n ceruri,
  Să ne spiue-n hram şi-acasă
  Veşnicele adevăruri.

  Limba noastra-i limbă sfânta,
  Limba vechilor cazanii,
  Care o plâng şi care o cântă
  Pe la vatra lor ţăranii.

  Înviaţi-vă dar graiul,
  Ruginit de multă vreme,
  Stergeţi slinul, mucegaiul
  Al uitării ‘n care geme.

  Strângeţi piatra lucitoare
  Ce din soare se aprinde –
  Şi-ţi avea în revărsare
  Un potop nou de cuvinte.

  Răsări-va o comoară
  În adâncuri înfundată,
  Un şirag de piatră rară
  Pe moşie revărsată.

  De ascultat și: https://www.youtube.com/watch?v=G1YclnRSB0E

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s