Iar despre timp

Dacă există vreun administrator al timpului, precis va concluziona că eu am ceva cu timpul, din moment ce am scris de atâtea ori despre el, ba l-am folosit și ca materie primă pentru câte o salată de cuvinte care însoțește meniurile muzicale din locanta mea muzicală. Totuși, nu eu am ceva cu timpul, ci el cred că are ceva cu mine, din moment ce-mi iese de atâtea ori în cale, în cele mai neașteptate modalități.
Cel mai recent mi-au atras atenția asupra timpului niște amintiri și niște peisaje recente. Mi-am amintit că, și în copilărie și în tinerețe, nu ne ajunge niciodată timpul. Permanent suntem pe fugă, niciodată nu aveam suficient timp ca să finalizăm tot ceea ce ne propunem și să ne mai rămână ceva timp și pentru noi.
Iar peisajul recent este un peisaj în care niște bătrâni merg foarte calmi, foarte liniștiți. Imaginea lor mi-a amintit cum fugeam eu după autobuz/tramvai ca să-l prind, în timp ce acuma merg la pas, fiindu-mi indiferent dacă-l prind sau nu.
Cum se explică diferența asta de comportament? Nu mai avem nevoi, dorințe la bătrânețe?! Ba bine că nu! Dacă aș face o listă cu ce nevoie avem acuma precis e mai lungă decât lista cu ce nevoi aveam în tinerețe. Totuși, acuma nu mai alergăm ca disperații și, cu toate astea, rezolvăm tot ce ne propunem.
„Ei, cum mama naibii?!” – m-am autoîntrebat eu. Firesc, mi-am și autorăspuns, că nu-mi permit să nu-mi răspund atunci când chiar eu însumi mă iau la întrebări, nu sunt atât de lipsit de autorespect.
Explicația e simplă. Timpul se și contractă, se și dilată, poate fi și economisit și refolosit la nevoie. Alergăm în tinerețe ca să economisim timp, timp pe care îl avem la dispoziție la bătrânețe. D-aia, la bătrânețe nu mai alergăm ca nebunii, pentru că avem timp cât vrem. L-am economisit atunci … când alergam.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.