FACTORUL KATA – ARMA SECRETĂ A JAPONIEI-8

Din capitolul 1, astăzi subcapitolul …

VENIREA STRĂINILOR

Din cauza condiționării culturale intense prin care au trecut toți japonezii în timpul perioadei feudale, orice deviație de la gândul și forma “corecte” era considerată o abatere morală și etică serioasă. Comportarea în orice fel, altul decât “felul japonez”, era de negândit pentru o persoană medie. Astfel, când străinii, care se comportau total diferit, au început să se arate în Japonia, japonezii au fost șocați de lipsa lor de kata. Pentru japonezi, străinii arătau, se comportau și miroseau ca “barbari păroși” cu care ei nu aveau aproape nimic în comun.
Și astăzi japonezii sunt încă extrem de sensibili la aparența, atitudinile și comportamentul străinilor.
Din cauza acestei exclusivități a culturii japoneze, japonezii nu sunt capabili să-i accepte pe străini ca egali, și tind să-i accepte numai când aceștia sunt în Japonia ca vizitatori temporari. Atâta timp cât străinii pot fi tratați ca oaspeți, japonezii sunt în stare să-i scutească de cerințele culturii japoneze și le pot oferi curtuazii extraordinare și privilegii.
Non-oaspeții străini în Japonia, inevitabil se ciocnesc cu bifurcația culturală care îi împiedică pe japonezi să-i accepte complet altfel decât ca vizitatori temporari.
Străinii în Japonia trebuie, așadar, să fie în permanență conștienți de faptul că așa cum sunt de tolerante și ospitaliere gazdele lor japoneze, pentru vizitatorii pe termen scurt, care nu trebuie să știe sau să practice eticheta lor kataizată, sunt încă emoțional afectați când cineva, inclusiv străini, se comportă “incorect”.
Peste și deasupra acestei sensibilități, japonezii sunt înclinați să considere comportamentul vestic “a da și a lua” ca arogant, adesea inuman și tipic bolnav-manierat, în timp ce comportamentul japonez adesea apare nesincer, viclean și neonest occidentalilor, odată ce trec dincolo de fațada faimoasă a curtoaziei japoneze. Cunoașterea intimă a factorului kata ajută la învingerea acestei prăpăstii culturale prin sensibilizarea “vizitatorilor” străini la nevoia de a observa “adevăratul” comportament, și a evita situațiile în care non-conformitatea ar primejdui serios scopurile urmărite.
Este în mod special important pentru oamenii de afaceri străini, politicieni și diplomați, care se ocupă cu japonezii, să devină familiari cu sistemul etichetei kataizate japoneze și sensibilitățile lor, special pentru a evita crearea unei dorințe bolnave care nu este necesară.
Kata în mod specific și impactul asupra tuturor relațiilor personale cu japonezii, precum și strategiile utile în relațiile cu ei, sunt detaliate în următoarele capitole.
***
Notele mele:
1.Nu știu dacă ceea ce bine a observat și analizat acest american este prezentat tuturor celor trimiși în Japonia cu diverse misiuni, fie ele diplomatice, comerciale, economice, culturale, sau de oricare altă natură. Poate, la modul superficial se prezintă, dar fără explicațiile necesare.
2.Urmează capitolul 2 – KATAIZAREA JAPONIEI.
3. Din motive obiective, legate de ființa care a făcut această traducere, la următoarele capitol voi posta doar esențialul, nu traducerea integrală.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.